Niektorých zdravotníkov škrtili i kopali, od väčšej právnej ochrany čakajú veľa

NETKY.SK • 16 Január 2017, 11:50 • 2 min
Niektorých zdravotníkov škrtili i kopali, od väčšej právnej ochrany čakajú veľa

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) očakáva, že zvýšená legislatívna ochrana zdravotníckych pracovníkov pri výkone povolania prispeje k celkovému zníženiu fyzických a verbálnych útokov na sestry a pôrodné asistentky. Od začiatku tohto roka nadobudol účinnosť vládny návrh zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ. Podľa právnej úpravy získali zdravotnícki pracovníci štatút chránenej osoby.

slovakia

left justify in out

Komora sestier na základe prieskumu, ako aj vlastných skúseností svojich členov od roku 2003 registruje postupný nárast fyzických a verbálnych útokov v zdravotníckych zariadeniach. "Sestry sa v práci najčastejšie stretávajú s ohrozovaním rôznymi predmetmi, ktoré majú pacienti k dispozícii, kopancami, škrtením či dokonca verbálnymi vyhrážkami na ich fyzickú likvidáciu a ich rodinných príslušníkov,“ konštatovala prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová.


Najčastejšie sa zdravotníci s agresívnymi pacientmi stretávajú na urgentných príjmoch či jednotkách intenzívnej starostlivosti. Ako ďalej uviedla Lazorová, komora od svojich členov má informácie, že len na oddelení úrazovej chirurgie a jednotke intenzívnej starostlivosti v Nemocnici Poprad sa v roku 2015 stalo 375 fyzických a verbálnych útokov na zdravotníkov od pacientov.


SK SaPA vo Fakultnej nemocnici Trnava od svojich členov registruje 108 agresívnych útokov na sestry za rok 2015 a 40 agresívnych útokov za prvé dva kvartály v roku 2016. Vo Fakultnej nemocnici Nitra na kardiologickej klinike zaznamenali minimálne sedem fyzických a verbálnych útokov za posledné tri roky, pričom na urgentnom príjme majú podľa sestier v priemere tri agresívne útoky za rok. "Sestry a pôrodné asistentky medzi dôvodmi agresie pacientov najčastejšie uvádzali dlhé čakanie pacientov pre neprítomnosť lekára, odmietnutie hospitalizácie, odsunutie zdravotného výkonu alebo nespokojnosť pacienta s úrovňou poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlila Lazorová.


S agresívnymi útokmi pacientov sa veľakrát osobne stretla aj členka Prezídia a Rady SK SaPA Zuzana Haladová. "Častokrát sa však stretávame s útokmi pacientov na urgentných príjmoch a ambulanciách. Urgentné príjmy suplujú absenciu "záchytiek“ z minulosti, kde sú umiestnení pacienti, ktorí sú pod vplyvom omamných látok a sú agresívni. V týchto zariadeniach mali skúsenosti ako agresívnych pacientov spacifikovať,“ vysvetlila Haladová s tým, že ďalšou skupinou sú agresívni pacienti na ambulanciách.


Nedostatok zdravotníckeho personálu, lekárov aj sestier v systéme totiž podľa komory dospel do štádia, kedy ambulancie navštevuje viac pacientov, ako sú reálne možnosti kvalitného ošetrenia a poskytnutia zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti. "Čakárne sú preplnené a ak treba pacienta odborne vyšetriť a poskytnúť mu takú zdravotnú starostlivosť, na akú má nárok, nejaký čas to trvá. Čas strávený čakaním a samotné ochorenie však u niektorých pacientov vyvoláva agresivitu, a tí útočia nielen verbálne, ale aj fyzicky,“ dodala Haladová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies