Komora učiteľov vypracovala návrh etického kódexu učiteľa

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 17:24 • 2 min
Komora učiteľov vypracovala návrh etického kódexu učiteľa

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov vypracovala návrh etického kódexu učiteľa. Komora pritom deklaruje, že je pripravená byť partnerom ministerstva školstva pri vytváraní definitívnej podoby etického kódexu. Informoval prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman, kódex by by sa mal čo najskôr stať súčasťou zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch.

slovakia

left justify in out

Kódex podľa komory učiteľov vymedzuje normy správania sa pedagogických a odborných zamestnancov, podobne ako je to aj v iných profesiách, napríklad pri lekároch, zdravotných sestrách či sudcoch. Návrh etického kódexu učiteľa už odoslali aj ministerstvu školstva, parlamentnému výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, riaditeľským organizáciám a Štátnej školskej inšpekcii.

Etický kódex sa venuje všeobecným povinnostiam učiteľa ako aj vzťahu učiteľa k svojej profesii a k spoločnosti a tiež vzťahu učiteľa so žiakmi a ich zákonnými zástupcami. Definuje napríklad, že poslaním učiteľa je chrániť najvyššie ľudské hodnoty a slobodu na ceste za vzdelaním v duchu princípov humanizmu a demokracie. Rovnako zdôrazňuje, že učiteľ žiakom podáva pravdivé, objektívne poznatky a vedomosti spôsobom, ktorý ich vedie k samostatnému uvažovaniu a kritickému mysleniu. Učiteľ má podľa kódexu tiež rešpektovať individuálne výchovno-vzdelávacie potreby žiaka s ohľadom na žiakove osobné možnosti a schopnosti.

Kódex ďalej napríklad definuje, že učiteľ sa má celoživotne vzdelávať, zvyšovať svoju kvalifikáciu a získavať najnovšie informácie a poznatky zo svojho odboru, ktoré aplikuje vo výchovno-vzdelávacom procese. Rovnako má prispievať k vytvoreniu spravodlivého a inkluzívneho školského prostredia prostredníctvom okamžitého riešenia náznakov či prejavov extrémizmu, diskriminácie, predsudkov a šikanovania. Učiteľ si tiež podľa kódexu má budovať vzťah so žiakmi založený na vzájomnej úcte a rešpektovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies