Komora učiteľov chce zachovať viazanosť príspevku na vzdelávanie v MŠ

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 15:41 • 2 min
Komora učiteľov chce zachovať viazanosť príspevku na vzdelávanie v MŠ

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov (SKU) vyzýva poslancov NR SR, aby nepodporili návrh o zrušení účelovej viazanosti príspevku na výchovu a vzdelávanie v materských školách, ktorý je súčasťou návrhu novely zákona o financovaní škôl. Na dnešnej tlačovej besede Slovenskej komory učiteľov to povedal prezident komory učiteľov Vladimír Crmoman.

slovakia

left justify in out

Komora učiteľov upozorňuje, že vláda schválila 7. júna v rámci balíka zmien vo financovaní škôl zrušenie účelovej viazanosti príspevku na výchovu a vzdelávanie v materských školách. Táto zmena sa do návrhu zákona dostala podľa Crmomana v rámci medzirezortného pripomienkovania akceptovaním pripomienky Združenia miest a obcí Slovenska. Crmoman dodal, že táto zmena sa pritom do návrhu dostala bez akejkoľvek širšej odbornej diskusie.

 

"Ministerstvo školstva k tomu pôvodne predložilo návrh, v ktorom sa účelová viazanosť mala rozšíriť na všetky deti, ktoré navštevujú materské školy. V súčasnosti sa totiž účelovo viaže príspevok od štátu len na predškolákov (deti, ktoré k 31. augustu dosiahli vek päť rokov) tak, aby mohol byť použitý výlučne na učebné pomôcky, didaktickú techniku, exkurzie a spotrebný materiál na výchovu a vzdelávanie," dodal Crmoman.

Slovenská komora učiteľov uskutočnila od 21. do 31. mája v materských školách prieskum, ktorého cieľom bolo zistiť súčasný stav využitia účelovo viazaného príspevku, ako aj názory riaditeliek na pripravovanú zmenu. Do prieskumu sa zapojilo takmer 800 materských škôl, ktorých zriaďovateľmi sú obec alebo mesto. Ukázalo sa, že až 84 percent škôl je za ponechanie účelovej viazanosti príspevku. Podľa vyjadrení respondentov ho ani dnes 49 materských škôl nemá možnosť čerpať, a to napriek tomu, že to nariaďuje zákon. Zároveň 88 riaditeliek materských škôl uviedlo, že sa nemôže spolupodieľať na rozhodovaní o jeho použití.

Možnosťou financovať z príspevku napríklad kúrenie podľa komory hrozí, že všetky peniaze od zriaďovateľa pôjdu len na bežnú prevádzku a napríklad na učebné pomôcky nebudú mať materské školy v rozpočte nič. Deti tým prídu o kvalitatívne zabezpečenie predškolskej prípravy a rozvíjanie predpokladov pre školskú pripravenosť, čo je základom pre úspešný štart do ďalšieho vzdelávania. Komora upozorňuje, že v prípade schválenia zmeny poslancami NR SR sa zabezpečenie výchovy a vzdelávania v materských školách môže stať úplne závislé od podpory rodičov a pedagógov. "Vládna úprava zákona je v hrubom rozpore s ústavným právom detí na rovný prístup k vzdelaniu, ktoré má štát garantovať a nie ponechať na dobrú vôľu zriaďovateľov," uviedla komora učiteľov.

SKU žiada poslancov NR SR o stanovenie jasných legislatívnych pravidiel, ktoré zabezpečia dostatočný prísun peňazí určených na plnohodnotnú výchovno-vzdelávaciu činnosť detí. "Naším spoločným úsilím by malo byť zaškolenie všetkých detí v poslednom roku pred plnením povinnej školskej dochádzky a zabezpečenie bezplatného vzdelávania v MŠ od troch rokov. Veríme, že poslanci NR SR si uvedomujú významný vplyv nami navrhovaných opatrení na zvrátenie neblahého trendu zhoršovania výsledkov našich žiakov," uvádza komora učiteľov s tým, že žiadajú poslancov o schválenie pôvodného návrhu ministerstva školstva, podľa ktorého sa účelová viazanosť mala vzťahovať na všetky deti v materských školách.

Ministerstvo školstva v novele zákona o financovaní škôl navrhuje vypustiť účel použitia príspevku na výchovu a vzdelávanie detí materských škôl. Príspevok poskytuje ministerstvo zriaďovateľom materských škôl na deti, ktoré majú jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky a aj na deti mladšie, ktoré pochádzajú z rodiny, v ktorej je zákonný zástupca dieťaťa poberateľom pomoci v hmotnej núdzi. Na ostatné deti v materskej škole prispieva v súčasnosti zákonný zástupca dieťaťa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies