Komora učiteľov by najradšej zrušila vzdelávacie poukazy, ministerstvo nie

NETKY.SK • 28 Október 2019, 17:02 • 2 min
Komora učiteľov by najradšej zrušila vzdelávacie poukazy, ministerstvo nie

BRATISLAVA - Zhruba každý piaty žiak nevyužije vzdelávací poukaz, ktorý je určený na financovanie vzdelávacích alebo záujmových krúžkov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štatistík ministerstva školstva za aktuálny školský rok. Slovenská komora učiteľov hovorí, že by bola za ich zrušenie. Podľa nich je lepšie, ak by peniaze boli prerozdelené medzi školy. Ministerstvo školstva s tým nesúhlasí a reaguje, že vďaka poukazom sa žiak môže slobodne rozhodnúť, kde bude krúžky navštevovať.


Slovenská komora učiteľov považuje vzdelávacie poukazy za zbytočnú byrokraciu pre učiteľov. Navrhujú, aby dotácie od štátu šli priamo školám, ktoré by si tak záujmové krúžky financovali samy. Podľa ministerstva však nie je účelné riešiť financovanie krúžkov poskytnutím balíka peňazí konkrétnej škole, v ktorej žiak nebude toto vzdelávanie absolvovať.

 

„Žiak nie je povinný poukaz odovzdať žiadnemu poskytovateľovi záujmového vzdelávania, v takomto prípade sa nevyčerpané finančné prostriedky presúvajú na iný účel,“ uviedlo ministerstvo.

 

img


Ministerstvo nesleduje, na čo bol poukaz použitý. Žiak poukaz môže využiť aj v centrách voľného času či základných umeleckých školách.


Na tento rok ministerstvo školstva stanovilo hodnotu poukazu na 32 eur. Tie mali pomôcť vykryť zhruba 60 hodín činnosti vo vzdelávacích alebo záujmových krúžkoch.Vzdelávacie poukazy vydávajú svojim žiakom školy najneskôr do 10. septembra. Študenti ich môžu odovzdávať organizátorom krúžkov či iných vzdelávacích aktivít do 25. septembra.

V tomto školskom roku bolo použitých viac než 554-tisíc vzdelávacích poukazov z celkovo 682-tisíc vydaných. Pred rokom v septembri ministerstvo školstva vydalo vyše 681-tisíc vzdelávacích poukazov a použitých bolo takmer 560-tisíc, za ktoré ministerstvo vyplatilo zriaďovateľom viac ako 17,7 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies