Komora sestier: Vláda si hrozbou väzenia vynucuje poslušnosť zdravotníkov

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 14:25 • 2 min
Komora sestier: Vláda si hrozbou väzenia vynucuje poslušnosť zdravotníkov

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) je sklamaná zo stredajšieho (22.5.) hlasovania poslancov NRSR, ktorí 84 hlasmi schválili novelu zákona o trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníckych pracovníkov. Uvádza to v reakcii SKSaPA na schválenú novelu zákona.

slovakia

left justify in out

"Je smutné, že vláda v demokratickej spoločnosti sa snaží takýmto spôsobom vynucovať poslušnosť jednej skupiny zamestnancov a obmedzovať jej občianske práva," píše sa v reakcii. K uplatňovaniu sily podľa SKSaPA pristupuje vláda namiesto toho, aby riešila problém v širších súvislostiach a systémovo.

"Neuspokojivé pracovné podmienky, vysoké pracovné nasadenie, pracovná preťaženosť, neprimerané spoločenské i finančné ohodnotenie, delené úväzky. Náročnosť odbornej prípravy na povolanie nie je priamo úmerná motivačným prvkom pre jeho výber," píše sa v reakcii komory. Tá ďalej upozornila, že sestry a pôrodné asistentky starnú a do systému ich prichádza málo. "Pri súčasnom trende nebude mať vláda o pár rokov komu hroziť väzením a sankciami," píše sa v reakcii.

Podľa schváleného návrhu zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na desať rokov či peňažná sankcia. Zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov navrhol poslanec Smeru-SD Jozef Valocký, plénum návrh v stredu odobrilo.

Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti návrh obhajujú. Tvrdia, že vláda musí zabezpečiť zdravie občanov a ochranu ich životov a na to potrebuje mať aj nástroje. Preto prišla trestnoprávna zodpovednosť zdravotníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona