Komora by privítala rozširovanie kompetencií sestier

NETKY.SK • 17 Február 2015, 13:42 • 2 min
Komora by privítala rozširovanie kompetencií sestier

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) by privítala zvyšovanie kompetencií sestier tak, aby sa mohli venovať zložitejším výkonom, základné ošetrovateľské úkony by za ne prebrali zdravotnícki asistenti.

slovakia

left justify in out

Sestry tvrdia, že súčasné kompetencie nie sú priamo úmerné ich vzdelaniu. Požiadavku vzniesli na prvom pracovnom stretnutí s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (nominat Smer- SD).

 

Prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová vysvetlila, že už aj v súčasnosti robia niektoré diagnostické a liečebné výkony ako inkubácia, extubácia, či vyberanie stehov, pretože si to prevádzka na oddeleniach vyžaduje. Požadujú však, aby boli tieto úkony zaradené do ich kompetencií. "Súvisí to so zodpovednosťou, každý výkon, ktorý sestra zrealizuje, za každý výkon aj zodpovedá. Ak nemáme jasne stanovený v kompetenciách rozsah praxe, tak legálne ju ani nemôžeme vykonávať," uviedla prezidentka SKSaPA. Podotkla, že vyhláška o rozsahu praxe sestier a pôrodných asistentiek nebola zmenená od roku 2004, čo je podľa nej škoda, keďže ošetrovateľská starostlivosť je v porovnaní s medicínskou rovnako dôležitá ale lacnejšia. 

 

Komora by chcela presadiť taký model, ako funguje podľa Lazorovej v okolitých krajinách, kde sestra je na vrchole poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti a pod sebou má asistentov či sanitárov, ktorých riadi tak, aby pacient dostal kvalitnú starostlivosť. Okrem toho navrhuje aj rozčlenenie samotných sestier podľa vzdelania, nakoľko v súčasnosti je každá sestra bez ohľadu na to, či má bakalárske alebo magisterské štúdium, na rovnakej úrovni. "Toto my práve chceme zmeniť rozšírením kompetencií a odčlenením sestier so strednou zdravotníckou školou, sestier s vysokou školou a so špecializáciou," vysvetľuje Lazorová. 

 

Hovorkyňa MZ Martina Šoltésová uviedla, že sa dohodli na vytvorení pracovných skupín ku kompetenciám. Tvrdí, že ako sa rozhodli rozširovať kompetencie zdravotníckych asistentov, tak sa nebránia na rovnakú tému diskutovať ani so sestrami. 


SKSaPA riešila s ministrom aj zákon o odmeňovaní, ku ktorému budú mať ďalšie stretnutie v marci. Podľa Lazorovej sú pripravení rokovať konštruktívne, tak aby neboli prekážkou pri prijímaní zákona, ktorý rieši nielen platy sestier, ale všetkých zdravotníkov. Komora však zotrváva na požiadavke, aby zákon ošetroval mzdy sestier a pôrodných asistentiek vo všetkých zdravotníckych zariadeniach bez ohľadu na zriaďovateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies