Kommersant: Kuba odmietla prijať lietadlo so Snowdenom na palube

NETKY.SK • 26 August 2013, 18:54 • 2 min
Kommersant: Kuba odmietla prijať lietadlo so Snowdenom na palube

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden nemohol odletieť z Moskvy do kubánskej Havany, pretože tamojšie úrady deklarovali, že lietadlu s ním na palube pristáť nedovolia. Tvrdí to pondelkové vydanie ruského denníka Kommersant, ktorý sa odvoláva na nemenovaný zdroj.

slovakia

left justify in out

Vplyvný denník píše o vyhrážaní sa USA Kube, ktorá nakoniec odmietla Snowdenovi pomôcť. Ten tak nemohol opustiť Moskvu a využiť neskoršiu ponuku Bolívie a Venezuely, ktoré mu ponúkli azyl. Na príchod do juhoamerických krajín totiž potreboval prestúpiť v Havane. Výsledkom bolo strávenie niekoľkých týždňov v tranzitnej zóne letiska Šeremetevo. Tam priletel ešte koncom júna z Hongkongu. Podľa Kommersantu sa však ešte na autonómnom čínskom území stretol s ruskými predstaviteľmi, ktorých navštívil na ruskom konzuláte, kde údajne strávil dva dni. Až následne odletel do Moskvy.

Tridsaťročný Snowden mohol začiatkom augusta po viac ako mesiaci opustiť moskovské letisko Šeremetevo, keďže ruské úrady mu priznali dočasný štatút utečenca. Rusko bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb odmietlo vydať do vlasti, kde ho po zverejnení podrobností o programoch sledovania internetovej a telefonickej komunikácie obvinili z viacerých zločinov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies