Komisia spustila právne konanie voči Česku, Maďarsku a Poľsku kvôli odmietaniu utečencov

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 19:02 • 2 min
Komisia spustila právne konanie voči Česku, Maďarsku a Poľsku kvôli odmietaniu utečencov

BRUSEL - Európska komisia dnes potvrdila, že začala proces právneho konania proti Českej republike, Maďarsku a Poľsku z dôvodu porušenia európskej legislatívy súvisiacej s prerozdelením žiadateľov o azyl.

slovakia

left justify in out

"Komisia v posledných mesiacoch opakovane vyzvala tie členské štáty, ktoré doteraz nepresídlili žiadnych migrantov alebo ktoré sa nezaviazali k relokáciám, aby tak urobili. Žiaľ, aj napriek týmto výzvam Česká republika, Maďarsko a Poľsko v rozpore so svojimi zákonnými povinnosťami vyplývajúcimi z rozhodnutia Rady a v rozpore so záväzkami voči Grécku, Taliansku a iným členským štátom neprijali doteraz potrebné opatrenia," píše sa v komuniké exekutívy EÚ.

 

V dokumente sa uvádza, že "za týchto podmienok" sa eurokomisia rozhodla začať voči zmieneným členským štátom právne konanie pre porušenie tejto povinnosti.

 

Komisia ako prvý krok v tomto konaní rozpošle listy s oficiálnym rozhodnutím o spustení konania do Prahy, Budapešti a Varšavy. Listy predstavujú prvý krok v rámci postupu v prípade porušenia povinnosti (tzv. infringement) vyplývajúcich zo zmlúv EÚ a rozhodnutí na úrovni EÚ zo strany niektorého členského štátu.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka vyhlásil, že Česko nezmení svoj postoj voči kvótam na prerozdeľovanie utečencov, ktoré naďalej odmieta. "Česká republika so systémom presídľovania migrantov založenom na kvótach nesúhlasí. Berúc do úvahy zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Európe, a tiež fakt, že systém kvót nefunguje, nebudeme sa na tom zúčastňovať," povedal Sobotka. "V rámci tejto debaty budeme uplatňovať naše stanoviská, naše názory a budeme obhajovať pozíciu Českej republiky," dodal český premiér. Česká republika mala podľa pôvodného plánu prijať 2600 utečencov, ale doteraz za dva roky prijala iba dvanástich. "

 

Právne konanie sa týka porušenie dohody prijatej na zasadení Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v septembri 2015, ktorá predvída premiestnenie 160.000 migrantov z územia Grécka a Talianska na územie ostatných členských krajín Únie. Dohoda bola prijatá, hoci proti takémuto programu relokácií hlasovali Česká republika, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko. Poľsko pôvodne proti tomuto mechanizmu protestovalo, v septembri 2015 však nakoniec hlasovalo za jeho prijatie.

 

Členské štáty EÚ sa neskôr zaviazali prijať ďalších 22.000 utečencov zo Sýrie, ktorí sa ocitli v susedných krajinách, v Turecku, Jordánsku a Libanone.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies