Komisia potvrdila prvenstvo AKP v predčasných parlamentných voľbách v Turecku

NETKY.SK • 12 November 2015, 12:08 • 2 min
Komisia potvrdila prvenstvo AKP v predčasných parlamentných voľbách v Turecku

ANKARA - Turecká ústredná volebná komisia dnes potvrdila výsledky predčasných parlamentných volieb z 1. novembra, v ktorých vládnuca proislamská Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) znovu získala stratenú parlamentnú väčšinu. Môže sa tak začať proces zostavovania novej vlády, napísala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Najvyššia volebná rada zverejnila dnes oficiálne výsledky parlamentných volieb a potvrdila, že AKP, založená súčasným tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, získala 317 kresiel v 550-člennom parlamente. Hlavná opozičná a sekularistická Republikánska ľudová strana (CHP) si zabezpečila 134 kresiel. Prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) má 59 kresiel, pričom nacionalistická Strana národného hnutia (MHP) ich získala 40. Prezident Erdogan podľa očakávania na budúci týždeň poverí premiéra Ahmeta Davutogla vytvorením novej vlády. Voľby z 1. novembra sa konali po júnových, v ktorých vládnuca AKP po 13 rokoch stratila väčšinu v parlamente. Po týchto voľbách vznikla situácia, v ktorej Davutoglu nedokázal zostaviť koaličnú vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona