Komisia potvrdila Moralesovo víťazstvo

NETKY.SK • 19 Október 2014, 10:42 • 2 min
Komisia potvrdila Moralesovo víťazstvo

LA PAZ - Úradujúci bolívijský prezident Evo Morales zostane na čele krajiny aj ďalších päť rokov. S definitívnou platnosťou to v sobotu potvrdila volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálnych výsledkov minulotýždňových volieb získal Morales takmer 61 percent hlasov, čo bolo o 37 percent viac ako jeho rival, podnikateľ Samuel Medina. Prezidentovo Hnutie za socializmus navyše obhájilo ústavnú väčšinu v parlamente. Bývalý pestovateľ koky svoj úspech venoval kubánskeho exprezidentovi Fidelovi Castrovi. Za svoje priority na ďalšie obdobie vytýčil rozvoj jadrovej energie a pokrok vo využití vzácneho lítia. Morales totiž chce, aby jeho krajina lítium využila na výrobu batérií do počítačov, mobilných telefónov či elektrických áut. Odhaduje sa, že Bolívia, ktorá patrí medzi najchudobnejšie krajiny na juhoamerickom kontinente, vlastní až 70 percent svetových zásob lítia.

 

Morales sa v roku 2006 stal prvým prezidentom Bolívie s indiánskym pôvodom. Svoj imidž si postavil na boji za práva chudobných, prerozdelení ziskov z nerastného bohatstva a boji proti sociálnym rozdielom medzi vrstvami obyvateľstva. Za jeho prezidentovania sa situácia v juhoamerickej krajine upokojila, ekonomika zaznamenala výrazný nárast a miera chudoby výrazný pokles. V rámci zahraničnej politiky je Morales odporcom USA a za svojich spojencov považuje Kubu a Venezuelu. Jeho opätovnú kandidatúru umožnil minuloročný verdikt ústavného súdu, ktorý rozhodol o nezapočítaní jeho prvého funkčného obdobia, keďže sa následne zmenila ústava. Tá po novom ustanovila, že bolívijský prezident môže zastávať svoj úrad maximálne dvakrát za sebou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona