Komisia po roku 2020 navrhla strojnásobiť financie na ochranu hraníc

NETKY.SK • 12 Jún 2018, 17:08 • 2 min
Komisia po roku 2020 navrhla strojnásobiť financie na ochranu hraníc

BRUSEL - V dlhodobom rozpočte EÚ na roky 2021 – 2027 by sa finančné prostriedky na posilnenie hraníc a migráciu mali strojnásobiť. Uviedla v utorok Európska komisia (EK). Na túto oblasť navrhla v budúcom sedemročnom období vyčleniť 34,9 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

V súčasnom programovacom období mala EÚ na túto politiku k dispozícii 13 miliárd eur. Strojnásobenie zdrojov je reakciou na výzvy v oblasti migrácie, mobility a bezpečnosti. Vytvorí sa nový samostatný fond pre integrované riadenie hraníc a ešte viac sa posilní Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž, ktorá bude mať stály zbor s 10.000 príslušníkmi. Nový fond pomôže aj členským štátom vykonávajúcim colné kontroly.

 

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans pripomenul, že problematika migrácie bude stále aktuálna, aj preto došlo k bezprecedentnému navýšeniu financovania v tejto oblasti. Dodal, že pružnejšie finančné nástroje umožnia podporiť členské štáty rýchlo, na mieste a vo chvíli, keď pomoc najviac potrebujú, čiže v krízovej situácii.

 

Politické priority exekutívy EÚ sú: lepšie zabezpečiť vonkajšie hranice, poskytovať ochranu osobám, ktoré ju potrebujú, podporovať legálnu migráciu a integračné úsilie, bojovať proti nelegálnej migrácii a vracať späť tie osoby, ktoré nemajú právo zostať v Únii.

 

Taliansko s Nemeckom predložia spoločný plán na ochranu hraníc EÚ

 

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici spresnil, že 115.000 európskych colníkov stojí v prvej línii, aby chránili občanov EÚ pred falšovaným alebo nebezpečným tovarom a inými podobami nezákonného obchodu. Aj ich chce EK podporiť a preto navrhla vytvoriť nový fond s rozpočtom 1,3 miliardy eur. Vďaka nemu môžu krajiny EÚ získať špičkové colné vybavenie.

 

Komisia navrhla vyčleniť sumu 21,3 miliardy eur na riadenie hraníc. Z toho vyše 12 miliárd eur pôjde na posilnenie Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž a agentúru eu-LISA. Nový integrovaný Fond na riadenie hraníc dostane 9,3 miliardy eur.

 

Nový fond bude pokračovať v práci zameranej na lepšiu ochranu hraníc EÚ a pomáhať pri činnosti pohraničnej a pobrežnej stráže, vykonávaní systematických kontrol na hraniciach a zavádzaní interoperabilných informačných systémov (vrátane systému vstup/výstup). Financie pôjdu na boj proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi, na zadržanie osôb, ktoré sú hrozbou pre bezpečnosť, na pátracie a záchranné akcie na mori, ale aj vybavenie a odbornú prípravu pre pohraničníkov. Fond bude zabezpečovať, aby sa vízová politika EÚ neustále vyvíjala a aktualizovala.

 

Z nového fondu sa vyčlení 4,8 miliardy eur (dlhodobé financovanie) na podporu opatrení členských štátov v oblasti riadenia hraníc a ich vízovej politiky. Financie po prvý raz zohľadnia potreby členských štátov. Každý štát dostane pevnú sumu päť miliónov eur. Zvyšok sa rozdelí na základe pracovnej záťaže, tlaku a úrovne hrozby na vonkajších pozemných hraniciach (30 %), námorných hraniciach (35 %), letiskách (20 %) a konzulárnych úradoch (15 %).

 

Zvyšok 1,3 miliardy eur z 9,3-miliardového fondu pôjde na nákup najmodernejšieho colného vybavenia - skenery, automatické rozpoznávanie evidenčných čísiel áut, výcvik stopovacích psov či mobilné laboratóriá na analýzu vzoriek.

 

Na podporu razantnej, realistickej a spravodlivej politiky migrácie exekutíva EÚ vyčlenila vyše 10,4 miliardy eur, čo je o 51 % viac ako v terajšom období. Komisia navrhla zvýšiť financovanie v rámci obnoveného Fondu pre azyl a migráciu (AMF), ktorý podporuje tri hlavné oblasti: azyl, legálnu migráciu a integráciu, boj proti neregulárnej migrácii a návraty utečencov.

 

Z fondu sa vyčlení 6,3 miliardy eur vo forme dlhodobého financovania na podporu členských štátov pri riadení migrácie. Na cielenú podporu členských štátov, projekty s európskou pridanou hodnotou (presídlenie) alebo reakcie počas krízy sa vyhradí 4,2 miliardy eur. Takmer 900 miliónov eur, podľa iného návrhu EK, pôjde na posilnenie novej Agentúry EÚ pre azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies