Komisia plánuje modernizáciu európskej legislatívy o autorskom práve

NETKY.SK • 14 September 2016, 18:34 • 2 min
Komisia plánuje modernizáciu európskej legislatívy o autorskom práve

LONDÝN - Európska komisia (EK) predstavila dnes zámer modernizácie európskej legislatívy o autorských právach, informovala Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).

slovakia

left justify in out

Komisia ešte túto jeseň predloží návrhy na zlepšenie presadzovania všetkých typov práv duševného vlastníctva vrátane autorských práv. Takáto ochrana by mala byť účinne garantovaná prostredníctvom zavedenia práv (do legislatívy EÚ) súvisiacich s autorským právom na reprodukovanie tlačových publikácií, ako aj ich sprístupnenie pre verejnosť s ohľadom na ich digitálne použitie.

 

"Na zaistenie udržateľnosti vydavateľského priemyslu by sa mal uznať a podporiť organizačný a finančný prínos vydavateľov tlače k výrobe tlačových periodík. Z toho dôvodu sa musí na únijnej úrovni poskytnúť harmonizovaná právna ochrana tlačových publikácií pokiaľ ide o ich digitálne využitie," oznámila dnes Komisia pri príležitosti prejavu svojho predsedu Jeana-Clauda Junckera o stave únie na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

 

EK doplnila, že pokiaľ budú uznaní za držiteľov vydavateľských práv, budú pri vyjednávaní o použití svojho obsahu s on-line službami po prvý raz v lepšej pozícii. Budú tiež môcť lepšie čeliť pirátstvu. Tento prístup podľa EK vytvorí pre všetky zainteresované strany právny rámec pri licencovaní obsahu pre digitálne využitie. Pomôže to aj pri rozvoji inovatívnych podnikateľských modelov, z ktorých môžu vyťažiť koneční užívatelia.

 

EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies