Komisia OSN: Islamský štát pokračuje v genocíde jezídov

NETKY.SK • 3 August 2016, 15:56 • 2 min
Komisia OSN: Islamský štát pokračuje v genocíde jezídov

ARBÍL - Komisia OSN vyšetrujúca prípady porušovania ľudských práv v Iraku dnes informovala, že džihádistická organizácia Islamský štát (IS) pokračuje v páchaní genocídy a ďalších zločinov na menšine jezídov v Iraku.

slovakia

left justify in out

Komisia vo svojej správe, zverejnenej v deň druhého výročia začiatku útoku IS na jezídov v irackom pohorí Sindžár, nalieha na podniknutie krokov, ktoré by zabránili ďalším úmrtiam a utrpeniu. Vyzýva tiež sústrediť sa na "záchranu, ochranu a starostlivosť o komunitu jezídov".

 

Agentúra AP citovala vyhlásenie Mirzu Danáího, zakladateľa nemecko-irackej organizácie Luftbrucke Irak, ktorý upozornil, že "naša (jezídska) komunita aj po dvoch rokoch stále trpí". "Mocnosťami v regióne sme prehliadaní a ignorovaní," vyhlásil.

 

Počas bleskovej ofenzívy v lete 2014 Islamský štát na severozápade Iraku zabil, zajal alebo zotročil tisíce miestnych jezídov. Ďalšie desaťtisíce sa uchýlili do autonómneho irackého Kurdistanu. Tieto útoky džihádistov urýchlili nasadenie amerického letectva voči IS v Iraku a viedli k zintenzívneniu ofenzívy proti IS v Iraku i Sýrii.

 

Iracká jezídska komunita je izolovanou náboženskou menšinou. Jej náboženstvo je zmesou islamu, kresťanstva a zoroastrizmu. V minulosti bola táto starobylá komunita opakovane terčom prenasledovania zo strany miestnych vlád, ale aj útokov dobyvateľských armád. Sunnitskí radikáli považujú jej členov za vyznávačov diabla.

 

Agentúra AP pripomenula, že americký prezident Barack Obama v marci formálne deklaroval, že IS sa dopustil genocídy na jezídoch, ako aj príslušníkoch ďalších náboženských menšín vrátane šiitov a kresťanov.

 

Komisia OSN dnes uviedla, že IS naďalej zadržiava viac ako 3200 jezídskych žien a detí, ktorí sú "vystavení takmer nepredstaviteľnému násiliu", vrátane sexuálneho otroctva dievčat, kým jezídski chlapci sú nútení bojovať v radoch IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona