Komisia odporúča sochu Svätopluka presunúť, pri práci čelila nátlaku

NETKY.SK • 6 September 2010, 11:24 • 2 min
Komisia odporúča sochu Svätopluka presunúť, pri práci čelila nátlaku

Komisia odporúča sochu Svätopluka presunúť, pri práci čelila nátlaku

slovakia

left justify in out

img

Jazdeckú sochu Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu je potrebné z tohto miesta presunúť. Vyplýva to z odporúčaní expertnej komisie, ktorá dielo posudzovala z historického a umeleckého pohľadu s tým, že dielo by mohlo byť premiestnené na iné miesto hradného areálu, no len s podmienkou, že sa odstráni diskutabilný symbol zo štítu a zavádzajúci text z podstavca.
Ak autor diela Ján Kulich nebude súhlasiť s týmto riešením, komisia navrhuje podľa slov svojej predsedníčky Maríny Zavackej prevod sochy do správy Slovenského národného múzea ako svedectvo dobovej politickej inštrumentalizácie a mýtotvorby. Socha má byť vzápätí nahradená iným pomníkom Svätopluka, ktorého podoba vzíde z riadnej súťaže. Posledným variantom je vrátenie diela Kulichovi a opäť inštalácia nového po výberovom konaní. "Ktorékoľvek z navrhovaných riešení umožní, aby pomník ďalej verejné spory nevyhrocoval, ale stal sa tým, čím má byť - vedecky korektnou pripomienkou tejto výraznej osobnosti slovenských dejín," vysvetlila.
Podľa Zavackej má socha toľko chýb, že sa dá preukázať, že nejde o sochu Svätopluka a je len verejnou dohodou, že sa bude takto nazývať. "Obsahuje aj historické prvky, ktoré sa na oblečení a výzbroji objavujú až o niekoľko storočí neskôr," konštatovala.
Historička je presvedčená, že keby sa pred inštaláciou diela urobilo výberové konanie, mohlo sa predísť hrubým prešľapom. "Komisia si je dobre vedomá historického významu Svätopluka ako historickej osobnosti, no každá socha by mala svojím umeleckým poznávacím odkazom zodpovedať ako svedectvo doby svojho vzniku najnovším vedecko-historickým poznatkom a nie mýtom, nevedeckým termínom a falošným obrazom z predchádzajúcich storočí," upozornila s tým, že historické osobnosti si nemožno prisvojovať na stranícke ciele, navyše krátko pred voľbami.
Ako dnes uviedol predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS), zo strany komisie ide len o odporúčanie a on sám sa ešte nerozhodol, aký bude osud diela. O stretnutie požiadal aj autora sochy Jána Kulicha. "Chceme otvoriť spoločenskú diskusiu, nechcem, aby moje rozhodnutie bolo urobené rýchlo a bez konzultácií. Dúfam, že k stretnutiu s pánom Kulichom aj k môjmu rozhodnutiu dôjde čoskoro," povedal.
Šéf parlamentu si však vie predstaviť aj variant, že socha zostane v súčasnej podobe na svojom mieste. "Pripúšťam všetky možnosti, správa komisie má len odporúčací charakter," vysvetlil. Odlišný názor ako komisia má na prípadné výberové konanie na nové dielo, ktoré by malo nasledovať po možnom odstránení sochy. "Nebude ďalšia súťaž na novú sochu, a to z finančných dôvodov," uistil.
Zavacká zároveň upozornila, že odborníci v komisii boli vystavení tlaku vo forme rôznych listov zasielaných ich zamestnávateľom. "Boli to veci nepodpísané, no isté typy človek môže mať," povedala. Obsahom boli podľa jej slov vyhrážky o kontrole a potrebe vyhodenia z práce.
Schvaľovanie správy prebiehalo podľa jej slov konsenzuálne, nikto z členov komisie nechcel, aby socha ostala na hrade v tejto podobe. Člen komisie a architekt hlavného mesta SR Bratislavy Štefan Šlachta zdôraznil, že akákoľvek socha na čestnom nádvorí hradu nemá čo hľadať. "Je to znehodnocovanie kultúrnej pamiatky. Je to podobné faux-pas, ako keby sme dnes pomaľovali fasádu Bratislavského hradu štátnymi symbolmi," dodal.
Sulík predstavil členov komisie 4. augusta. Jej šéfkou sa stala Zavacká, ktorá si na spoluprácu prizvala odborníkov z oblasti architektúry, výtvarného umenia, dejín umenia, archeológie, ale aj moderných dejín nacionalizmu a propagandy. Medzi členov komisie Zavacká zaradila archeológov Tatianu Štefanovičovú, Eduarda Krekoviča a Štefana Holčíka, bývalého rektora Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) Jána Hoffstädtera, architekta hlavného mesta SR Bratislavy Štefana Šlachtu, historikov Romana Holeca a Jána Steinhübela a kurátora Vladimíra Beskida.
Proti umiestneniu sochy, ako aj jej umeleckému prevedeniu sa zdvihla vlna kritiky hneď po tom, ako ju odhalil prezident SR Ivan Gašparovič 6. júna tohto roka spolu s bývalým predsedom NR SR Pavlom Paškom a expremiérom Robertom Ficom (obaja Smer-SD). Niektorí zástupcovia umeleckej obce vyčítajú autorovi Jánovi Kulichovi jeho pôsobenie počas komunistického režimu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies