Komisia nám okrem iného radí upratať si v zdravotníctve

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 18:17 • 2 min
Komisia nám okrem iného radí upratať si v zdravotníctve

BRATISLAVA - Slovensko má stále rezervy vo viacerých oblastiach. Skonštatovala to v pravidelných odporúčaniach členským krajinám únie Európska komisia, ktorá vydala pre Slovensko odporúčania v šiestich oblastiach.

slovakia

left justify in out

Okrem posilnenia fiškálnych rámcov navrhuje zlepšenia v oblasti výberu daní, v boji s nezamestnanosťou, pri zlepšovaní vzdelávania, v oblasti energetiky a vo fungovaní verejného sektora. Odporúčania sú pritom súčasťou takzvaného európskeho semestra, v rámci ktorého Brusel hodnotí reformné programy jednotlivých krajín a nie sú záväzné.

 

V oblasti fiškálnej konsolidácie komisia konštatuje, že napriek korekcii nadmerného deficitu by malo Slovensko pokračovať v konsolidácii verejných financií tak, aby sa približovalo k strednodobému cieľu, teda vyrovnanému rozpočtu. V roku 2014 navrhuje posilniť rozpočtové rámce zavedením záväzných výdavkových stropov a zvýšiť efektívnosť verejných financií najmä v oblasti zdravotníctva. Slovensko by malo najmä zracionalizovať nemocničnú zdravotnú starostlivosť a posilniť primárnu zdravotnú starostlivosť. V oblasti výberu daní komisia navrhuje posilniť audit, posudzovanie rizík a vymožiteľnosť pohľadávok. Zároveň navrhuje prepojiť zdaňovanie nehnuteľností s ich trhovou hodnotou. 

 

Slovensko by sa malo podľa komisie posnažiť aj v oblasti trhu práce. Výzvou je najmä efektívnejší boj s dlhodobou nezamestnanosťou cez aktivačné opatrenia či dodatočné vzdelávanie. Mali by sme tiež rozšíriť kapacity verejných služieb zamestnanosti, efektívnejšie bojovať s nezamestnanosťou mladých a zlepšiť situáciu pri zamestnávaní žien zvýšením počtu zariadení starostlivosti o deti do troch rokov. V rámci vzdelávacieho systému komisia navrhuje zamerať sa na profesionálne bakalárske programy a prepojenie vzdelávania s praxou. Zvýšenú pozornosť by sme mali venovať aj nedostatočne rozvinutej siete škôlok a integrácii Rómov. 

 

Osobitnou oblasťou, ktorej by sme sa podľa komisie mali venovať, je energetika. Pozrieť by sme sa mali najmä na vysoké sieťové poplatky pri elektrine, predovšetkým pre priemyselných zákazníkov. Celkovo však komisia odporúča zvýšiť úsilie na zlepšenie fungovania trhu s energiami, konkrétne zvýšením transparentnosti regulačného rámca. V nadväznosti na doterajšie kroky by sme zároveň podľa komisie mali pokračovať v budovaní energetických prepojení s okolitými krajinami. A to vrátane Ukrajiny na základe aprílového memoranda o porozumení. 

 

Na záver komisia navrhuje aj opatrenia na zlepšenie fungovania verejného sektora ako takého. Odporúča predovšetkým úpravy v zákonných normách upravujúcich pôsobenie v štátnej a verejnej službe s cieľom zvýšiť nezávislosť verejnej správy. Slovensko by podľa komisie malo efektívnejšie riadiť ľudské zdroje a posilniť analytické kapacity na tvorbu a hodnotenie verejných politík. Komisia tiež odporúča zlepšiť podnikateľské prostredie, bojovať s korupciou, zlepšiť kvalitu súdneho systému a efektívnosť verejného obstarávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona