Komisia na boj proti fašizmu bude rokovať o výrokoch poslancov

NETKY.SK • 13 December 2016, 15:38 • 2 min
Komisia na boj proti fašizmu bude rokovať o výrokoch poslancov

BRATISLAVA – Komisie NR SR pre boj proti fašizmu pozve na svoje rokovanie o výrokoch niektorých poslancov, ktoré napĺňajú znaky šírenia fašizmu a antisemitizmu a ktoré sú chránené indemnitou (imunita na výroky), predsedu parlamentu Andreja Danka.

slovakia

left justify in out

Ako povedal po dnešnom rokovaní predseda komisie Ľuboš Blaha, komisia chce spolu s Dankom hľadať riešenia daného problému. Hlavným bodom rokovania však bola informácia podpredsedníčky vlády a ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej o jej legislatívnych aktivitách v boji proti fašizmu. „Viacerí členovia komisie ocenili jej zmeny v Trestnom zákone a Trestnom poriadku a zároveň odporúčali ministerke prísnejšie zákony aj exemplárne tresty pre tých, ktorí šíria fašistickú ideológiu,“ uviedol Blaha.


Členovia komisie diskutovali aj o aktuálnom prieskume, ktorý upozornil na rastúce preferencie mladých ľudí vo vzťahu ku krajnej pravici. „Z akademickej časti komisie zazneli pochybnosti o niektorých otázkach v prieskume: otázky v ňom vraj boli sugestívne naformulované a spájali podporu extrémizmu s otázkou o slobode slova, čo viedlo k premrštenému počtu respondentov, ktorí sa údajne hlásia ku krajnej pravici,“ povedal Blaha.


Na podnet Komunistickej strany Slovenska komisia nedospela k zhode v otázke umiestnenia pamätníka Gustáva Husáka v Bratislave za jeho účasť v Slovenskom národnom povstaní (SNP) a antifašistický zápas. „Podnet na preskúmanie pamätníkov ľudáckym politikom v rôznych slovenských obciach však bude ďalej skúmať a do budúcnosti zváži oslovenie starostov dotknutých obcí, pretože výstavbu pamätníkov pre predstaviteľov fašistického vojnového štátu členovia komisie odsudzujú,“ uviedol Blaha. Komisia zobrala na vedomie aj podnet, aby bol zrekonštruovaný pamätník Vianočnej dohody v Bratislave na Gajovej ulici. V komisii prevládol názor, že komisia nebude prijímať žiadne politizujúce vyhlásenia a bude sa vo svojom zápase sústrediť na krajne pravicové subjekty.


Predseda komisie Ľuboš Blaha sa vyjadril, že bez ohľadu na politické presvedčenie azda to jediné, čo spája členov komisie, je úprimný antifašizmus, a teda boj proti všetkým ideológiám, ktoré na rasistickom podklade diskriminujú, znevažujú alebo popierajú práva iných ľudí.

 

„Ľavica a pravica sa počas druhej svetovej vojny dokázali na Slovensku dohodnúť v rámci Vianočnej dohody, o niečo podobné sa musí pokúsiť aj súčasná generácia a spojiť sily proti pravicovému extrémizmu. Na jednej strane štát musí pritvrdiť voči nenávistným rasistickým prejavom v spoločnosti, na druhej strane musíme dlhodobejšie pôsobiť na oblasť vzdelávania, na odstraňovanie sociálnej nerovnosti, na celkovú kultúru v spoločnosti, aby sme zmenili zeitgeist, ktorý je žiaľ v celej Európe veľmi silne vyklonený smerom ku krajnej pravici,“ vyhlásil Blaha.


Na najbližšie stretnutie komisia na návrh predstaviteľov občianskej spoločnosti v komisii prizve riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva, aby informoval komisiu o situácii v Banskobystrickom kraji. Zároveň komisia osloví viceprezidenta policajného zboru SR, aby s ním diskutovala o boji proti neonacistickým skupinám. Do budúcnosti komisia počíta s pozvánkou pre ministra školstva a odborníkov na boj proti neonacizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona