Komisia investuje do dopravy na Slovensku vyše 507 miliónov eur

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 15:24 • 2 min
Komisia investuje do dopravy na Slovensku vyše 507 miliónov eur

BRATISLAVA - Európska komisia investuje cez Nástroj na prepájanie Európy (NPE) 6,7 mld. eur do 195 dopravných projektov.

slovakia

left justify in out

Zo Slovenska uspelo trinásť projektov s odporúčanou podporou 507, 5 mil. eur. Komisia očakáva, že celková investícia do dopravnej infraštruktúry na podporu zamestnanosti a rastu prinesie dodatočné verejné a súkromné spolufinancovanie a dosiahne tak objem 9,6 mld. eur. Ako ďalej informovalo tlačové oddelenie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, projekty by mali prispieť najmä k digitalizácii a k dekarbonizácii dopravy.


Medzi podporenými projektmi na Slovensku by mali byť diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec a modernizácia plavebnej komory v Gabčíkove. Modernizovať by sa tiež mal železničný úsek Liptovský Mikuláš - Poprad-Tatry, ako aj dva železničné úseky na trati Devínska Nová Ves - štátna hranica s ČR. "Tieto investície prinesú Slovensku zlepšenie kľúčových dopravných prepojení, čo nepochybne prispeje k rozvoju regiónov a zlepší kvalitu dopravy pre občanov,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.


"Celkové investície vo výške 9,6 miliardy eur by mohli v európskom hospodárstve do roku 2030 vytvoriť až 100 tis. nových pracovných miest. Vďaka týmto projektom bude európska infraštruktúra bezpečnejšia, udržateľnejšia a efektívnejšia tak pre cestujúcich, ako aj pre podniky,“ konštatovala komisárka EÚ pre dopravu Violeta Bulcová.


Komisia spustila druhú výzvu v rámci NPE v novembri minulého roka, priniesla 406 projektových návrhov, ktoré celkovo požadovali 12,49 mld. eur. Pre členské štáty oprávnené na podporu z Kohézneho fondu bolo vyčlenených 5,6 mld. eur.


Finančný príspevok EÚ má formu grantov s mierou spolufinancovania od 20 % do 50 % oprávnených nákladov daného projektu. Pri projektoch predložených v rámci výzvy spojenej s Kohéznym fondom, môže byť maximálna miera spolufinancovania až 85 % oprávnených nákladov. Navrhované rozhodnutie o financovaní musí teraz formálne schváliť koordinačný výbor Nástroja na prepájanie Európy, ktorý zasadne 8. júla tohto roku. Očakáva sa, že EK rozhodnutie prijme koncom júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies