Komisárka pre spravodlivosť vyzvala Kataláncov, aby sa neodtrhli

NETKY.SK • 24 Február 2014, 19:51 • 2 min
Komisárka pre spravodlivosť vyzvala Kataláncov, aby sa neodtrhli

BRUSEL - "Osobne by som to považovala za veľmi poľutovaniahodný výsledok," vyhlásila členka Európskej komisie Viviane Redingová.

slovakia

left justify in out

Obyvateľov Katalánska od ich snáh smerujúcich k odtrhnutiu od zvyšku Španielska okrem vlády v Ríme najnovšie odhovára aj Európska komisia (EK). Komisárka pre spravodlivosť a zároveň podpredsedníčka výkonného orgánu EÚ Viviane Redingová si myslí, že Katalánci by sa vyhlásením nezávislosti ocitli mimo únie. "Rozumiem vášmu prianiu mať väčšiu autonómiu. Rešpektujem vaše želanie získať nezávislosť. Ale osobne by som to považovala za veľmi poľutovaniahodný výsledok: Európa bez Katalánska. A Katalánsko bez únie," uviedla Redingová v oficiálnom stanovisku.

 

Španielsky parlament vo štvrtok veľkou väčšinou odmietol plány na usporiadanie referenda o nezávislosti Katalánska, proti čomu dôrazne vystupuje centrálna vláda v Madride. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v januári ubezpečil, že hlasovanie v Katalánsku nedovolí. Regionálny parlament v 

Barcelone predtým podporil návrh, aby Katalánsko požiadalo zvyšok Španielska o priznanie práva na referendum. 


Koalícia katalánskeho premiéra Artura Masa sa už v decembri s inými stranami v regióne dohodla, že hlasovanie uskutočnia 9. novembra 2014. Podľa navrhovaného znenia referendových otázok by sa mali obyvatelia Katalánska vyjadriť, či by mal byť región "štátom" a v prípade, že áno, či by mal byť takýto štát nezávislý. Španielsky ústavný súd v máji 2013 pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament vyhlásil "zvrchovanosť" autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Jej podpora u verejnosti dosahuje asi 50 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies