Komisárka pre deti vyzýva politikov, aby nepoškodzovali práva maloletých

NETKY.SK • 12 September 2016, 16:31 • 2 min
Komisárka pre deti vyzýva politikov, aby nepoškodzovali práva maloletých

BRATISLAVA – Komisárka pre deti Viera Tomanová vyzýva politikov, aby rešpektovali Dohovor o právach dieťaťa a nepredbiehali sa navzájom v senzáciách, či zverejňovaní osobných údajov maloletých, pretože takýmto konaním nielenže porušujú zákon, ale zároveň hrubo poškodzujú práva dotknutých maloletých. TASR o tom informovala Daniela Lengyelová z Úradu komisára pre deti.

slovakia

left justify in out

Zároveň dodáva, že Úrad komisára pre deti nebude poskytovať ďalšie informácie, pretože by boli porušené práva dieťaťa. Lengyelová tvrdí, že po tom, čo sa matka maloletého dievčaťa v utorok (6. 9.) obrátila na Úrad komisára pre deti vo veci pohlavného zneužívania jej dcéry terapeutom v resocializačnom zariadení Čistý deň, Úrad komisára pre deti sa obrátil na orgány činné v trestnom konaní prostredníctvom osôb, ktoré im určil policajný prezident v rámci dohody o spolupráci.

 

Šokujúce odhalenie: Terapeut mal zneužívať dievčatá v resocializačnom zariadení v Galante!

 

"Súčasne sme konali vo vzťahu k ďalším relevantným inštitúciám oprávnených konať v predmetnej veci," dodala. Matka požiadala Komisárku pre deti, aby zariadila, nech sa jej dcéra nezúčastní spoločného zájazdu neziskovej organizácie do Chorvátska, kde by s ňou išiel i uvedený terapeut.

 

"Oslovený bol riaditeľ odboru Sociálno-právnej ochrany Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch, aby podnikol kroky v súvislosti s neúčasťou maloletej na spomínanom zájazde. Bol podaný návrh na súd a maloletá bola na obdobie plánovaného zájazdu premiestnená súdom do iného resocializačného zariadenia," vysvetľuje Lengyelová.

 

Podľa jej slov komisárka pre deti ešte bude osobne hovoriť s deťmi a zamestnancami, a to nielen spomínaného resocializačného zariadenia, ale aj ďalších. Všetky zistené informácie postúpi orgánom činným v trestnom konaní, Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, ako i Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

 

"Z doteraz doručených informácii ohľadom trestného stíhania vyplýva, že všetky podané trestné oznámenia boli zastavené. Komisárka preto požiadala generálnu prokuratúru o ich opätovné preskúmanie," tvrdí Lengyelová.

 

Ako ďalej uviedla, maloletá je v súčasnosti umiestnená v súdom určenom resocializačnom zariadení, má k dispozícii telefónne číslo na Komisárku pre deti, ako aj číslo nepretržitej telefonickej linky úradu. Je v režime s maximálnou ochranou a opaterou. "To že ide o mimoriadny prípad, dokazuje aj trestné podanie maloletej na matku," dodáva Lengyelová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona