Komisárka OSN pre ľudské práva vyzvala Bielorusko, aby prepustilo kritikov moci

NETKY.SK • 22 December 2010, 08:41 • 2 min
Komisárka OSN pre ľudské práva vyzvala Bielorusko, aby prepustilo kritikov moci

Komisárka OSN pre ľudské práva vyzvala Bielorusko, aby prepustilo kritikov moci

slovakia

left justify in out

img

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová odsúdila dnes policajnú brutalitu v Bielorusku a vyzvala postsovietsku republiku na prepustenie zadržiavaných kritikov súčasnej moci.
      Ako zdôraznila rodáčka z juhoafrického Durbanu v sídle OSN v Ženeve, "príslušné úrady by mali plne rešpektovať a zabezpečiť právo opozície na pokojné demonštrácie a slobodu prejavu".
      Navi Pillayová je podľa vlastných slov veľmi znepokojená z toho, že bezpečnostné zložky použili násilie voči demonštrantom, ktorí sa nepodieľali na žiadnych nepriateľských akciách. Najvyššia predstaviteľka komisariátu OSN pre ľudské práva vyzvala súčasne všetky zainteresované strany, aby rezignovali na násilie a rešpektovali dodržiavanie ľudských práv.
      Viac ako 580 opozičných demonštrantov, ktorí v nedeľu večer protestovali proti podľa nich sfalšovanému opätovnému víťazstvu Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách, poslala bieloruská justícia na päť až 15 dní za mreže. Oznámil to dnes náčelník polície v hlavnom meste Minsk generálmajor Leonid Farmagej. Viacerých zadržaných už však prepustili. Išlo najmä o deti a mladistvých a o rodičov s najmenej dvoma deťmi, dodal.
      Na slobode sú už aj zatknutí demonštranti zo zahraničia a novinári.
      Medzi desiatkami zadržaných demonštrantov bolo i sedem z deviatich opozičných prezidentských kandidátov.
      Európska únia už skôr vyzvala na prepustenie všetkých zadržaných.

Zdroj. TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies