Komisár Rady Európy vyzval na zrušenie výnimočného stavu v Turecku po zmarenom prevrate

NETKY.SK • 7 Október 2016, 13:06 • 2 min
Komisár Rady Európy vyzval na zrušenie výnimočného stavu v Turecku po zmarenom prevrate

PARÍŽ - Turecko by malo začať rušiť mimoriadne opatrenia, ktoré zaviedlo v rámci výnimočného stavu po zmarenom pokuse o štátny prevrat z 15. júla. V dnes zverejnenej správe to uviedol komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks.

slovakia

left justify in out

"Odchýlky od právneho štátu a princípov ľudských práv môžu urýchliť potrestanie vinníkov a komisár rozumie pokušeniu, ktoré vedie k ich zavádzaniu," uvádza sa v správe, z ktorej citovala agentúra DPA.

 

Ak sa však takýto prístup bude praktizovať dlhodobo, spôsobí to podľa Muižnieksa nenapraviteľné škody a bude to mať "nesmierne nepriaznivý" vplyv na ďalší vývoj v Turecku.

 

Komisár zdôraznil, že je v čo najkratšom čase potrebné obnoviť predovšetkým štandardné prvky trestného konania vrátane zaistenia prístupu obvinených k právnym zástupcom.

 

Muižnieks odhadol, že v čase jeho septembrovej návštevy Turecka bolo vo vyšetrovacej väzbe alebo v cele predbežného zadržania vyše 33.300 ľudí. O prácu definitívne alebo dočasne prišlo od 70.000 do 110.000 štátnych zamestnancov vrátane 3400 sudcov a prokurátorov. Rozpustených bolo viac ako tisíc mimovládnych organizácií, odborových zväzov a zakázané stovky médií.

 

Turecká vláda 3. októbra predĺžila platnosť výnimočného stavu o ďalšie tri mesiace.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies