Komisár pre ľudské práva varuje, že OSN by sa bez reformy mohla zrútiť

NETKY.SK • 21 August 2018, 06:47 • 2 min
Komisár pre ľudské práva varuje, že OSN by sa bez reformy mohla zrútiť

ŽENEVA - Päť stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) má v rámci OSN príliš veľké právomoci.

slovakia

left justify in out

V pondelok to v Ženeve vyhlásil odchádzajúci vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn a dodal, že táto svetová organizácia sa bez zmeny môže zrútiť.

 

Husajn sa zmienil o "pocite" niektorých členských štátov, že "pentarchia" Británie, Číny, Francúzska, Ruska a Spojených štátov má príliš veľký vplyv na fungovanie organizácie.

 

Jordánsky princ a diplomat, ktorý sa neuchádzal o ďalšie štvrťročné funkčné obdobie na poste komisára, poskytol rozsiahly rozhovor pre agentúry Reuters, AP a AFP iba niekoľko dní pred tým, ako 31. augusta odovzdá mandát svojej nástupkyni, bývalej prezidentke Čile Michelle Bacheletovej.

 

Ako dodala AP, citované Zajdove vyhlásenia sú príkladom jeho predchádzajúcej výzvy na reformu svetovej organizácie, ktorá čelí problémom, akými sú ničivá sedem a pol rokov trvajúca vojna v Sýrii či rastúci nacionalizmus.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies