Komisár pre ľudské práva: Udalosti v Turecku sú šokujúce

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 17:45 • 2 min
Komisár pre ľudské práva: Udalosti v Turecku sú šokujúce

BERLÍN - Nemecký komisár pre ľudské práva označil udalosti v Turecku za šokujúce a vyzval úrady na dodržovanie ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Nemecko, kde žije najväčšia, približne trojmiliónová turecká menšina, bude podľa Markusa Löninga vývoj v krajine pozorne sledovať a nerado by podľa jeho slov videlo ďalšie prehnané použitie sily. Löning uviedol, že očakáva "patričné" reakcie tureckej vlády na "prevažne pokojné" protesty a nepoužívanie sily. Komisárovi sa nepozdáva ani stredajšie zadržanie ľudí aktívnych na internetovej sociálnej sieti Twitter.

"Vysoké číslo zadržaných a zranených je šokujúce. Vláda sa musí vzdať prehnaného používania sily, vyhnúť sa zásahom proti ľuďom, ktorí iba demonštrujú svoje základné slobody prejavu a zhromažďovania, a musí prepustiť zadržaných. Zadržanie aktivistov publikujúcich informácie na Twitteri je taktiež neprijateľné a predstavuje porušenie slobody vyjadrovania. Musia byť okamžite prepustení," povedal Löning

Demonštrácie vypukli minulý piatok po tom, ako polícia tvrdo zakročila proti odporcom plánovanej prestavby populárneho námestia Taksim v Istanbule. Opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem a potlačovania osobných slobôd smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Pri zhromaždeniach zomreli traja ľudia a 4300 utrpelo zranenia. Práve dodržiavanie ľudských práv je najväčšou výčitkou EÚ smerom k Ankare. Nemecko spolu s Francúzskom ako najvplyvnejšie krajiny EÚ vstup Turkov do únie nepodporujú a namiesto neho ponúkajú moslimskej krajine privilegované partnerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies