Komisár OSN žiada úniu, aby prijala viac sýrskych utečencov

NETKY.SK • 15 Október 2014, 17:49 • 2 min
Komisár OSN žiada úniu, aby prijala viac sýrskych utečencov

ŠARDŽÁH - Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres v stredu požiadal Európsku úniu, aby umožnila legálny vstup viacerým sýrskym utečencom, ktorí riskujú svoj život, keď sa snažia dostať do Európy ilegálne po mori.

slovakia

left justify in out

Pri pokusoch preplaviť Stredozemné more na často preplnených lodiach sa každoročne utopia tisíce migrantov vrátane Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou vo svojej krajine. Guterres počas konferencie o vzdelávaní a detských utečencoch v Šardžáhu v Spojených arabských emirátoch organizovanej UNHCR povedal, že požiadal Európsku radu pre spravodlivosť a domáce záležitosti, aby umožnili viacerým Sýrčanom "prísť legálne do Európy". "Láme mi to srdce, keď vidím sýrske rodiny, ktoré si už toľko vytrpeli vo svojej krajine, v rukách pašerákov," povedal komisár.

 

Medzinárodná organizácia pre migráciu minulý mesiac uviedla, že v septembri sa pri úteku z Afriky a Blízkeho východu utopilo v Stredozemnom mori viac ako 700 ľudí, čím stúpol celkový počet obetí tento rok na takmer 3 000. Najhorší incident sa odohral začiatkom septembra, keď pri pobreží Malty prevádzači údajne potopili svoju loď, pričom zahynulo okolo 500 migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona