Komisár OSN: Turecko by malo vyšetriť obvinenia z údajného zabíjania a týrania Kurdov

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 16:53 • 2 min
Komisár OSN: Turecko by malo vyšetriť obvinenia z údajného zabíjania a týrania Kurdov

ŽENEVA - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval tureckú vládu, aby prešetrila obvinenia zo zabíjania a ďalších násilností spáchaných na juhovýchode krajiny. V novej, dnes zverejnenej správe OHCHR odsúdil násilnosti, vrátane údajného zabitia stoviek ľudí a zrovnania takmer 1800 budov so zemou, ktorých sa mali dopustiť turecké bezpečnostné sily za uplynulých 18 mesiacov.

slovakia

left justify in out

Správa sa odvoláva na dôverné i verejné informácie, satelitné snímky a ďalšie zdroje, pretože vyšetrovateľom OSN nebol napriek vyše ročnej snahe umožnený prístup do oblastí obývaných prevažne etnickými Kurdmi.

 

Dnes zverejnená 25-stranová správa spomína údajné prípady mučenia, násilného zmiznutia, podnecovania k nenávisti a násilia spáchaného na ženách. Zameriava sa na obdobie od júla 2015 do decembra 2016, počas ktorého muselo údajne v dôsledku tureckej bezpečnostnej operácie opustiť svoje domovy najmenej 335.000 ľudí.

 

Turecká vláda podľa OHCHR naznačila, že Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu, útočí na vládne bezpečnostné sily s cieľom zabiť či zraniť ich príslušníkov.

 

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn v tejto súvislosti poznamenal, že Turecko čelí od neúspešného pokusu o prevrat vlani v júli "zložitým problémom".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies