Komisár Oettinger sa obáva oddialenia začiatku rokovaní o brexite

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 09:52 • 2 min
Komisár Oettinger sa obáva oddialenia začiatku rokovaní o brexite

BRUSEL - Európsky komisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger vyjadril dnes v reakcii na výsledok parlamentných volieb v Británii pochybnosť, či sa rokovania o brexite začnú podľa plánu - na budúci pondelok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oettinger vyjadril pochybnosti o začatí rokovaní v stanovený deň vzhľadom na to, že britskí konzervatívci na čele s premiérkou Theresou Mayovou vo štvrtkových voľbách nezískali v parlamente absolútnu väčšinu. Predčasné voľby v Británii sa pritom konali z iniciatívy Mayovej a jej vlády, ktorá si takto chcela posilniť pozíciu na rokovaniach o brexite.

 

Podľa Oettingera bez silného rokovacieho partnera na britskej strane teraz rokovania o brexite čaká zrejme neistý vývoj.

 

"Potrebujeme silnú vládu, ktorá môže konať," uviedol. Upozornil, že s rokovacím partnerom, ktorého mandát je slabý, hrozí nebezpečenstvo, že rokovania sa budú vyvíjať nepriaznivo pre každú zo strán. "Očakávam teraz viac neistoty," dodal.

 

x x x

 

Vplyv výsledku britských parlamentných volieb na "ducha" rokovaní o brexite pripustil aj Oettingerov kolega, francúzsky komisár Pierre Moscovici. Pre rozhlasovú stanicu Europe 1 však súčasne uviedol, že výsledok britských volieb nie je spochybnením rozhodnutia o brexite.

 

"Brexit žiadal (britský) parlament takmer jednohlasne a musí sa uskutočniť do dvoch rokov," pripomenul Moscovici a dodal, že tak to stanovuje článok 50 lisabonskej zmluvy o EÚ.

 

x x x

 

Siegfried Murešan - hovorca Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorej dominantnou predstaviteľkou je nemecká kancelárka Angela Merkelová, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že Mayová nasledovala svojho predchodcu vo vládnej i straníckej funkcii Davida Camerona, keď "riskovala budúcnosť krajiny pre svoje osobné politické ciele". Mayová sa podľa neho "zahrávala s ohňom", pokiaľ ide o harmonogram rokovaní o brexite, a "teraz pohorela".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona