Komisár EÚ Oettinger odsúdil vyjadrenie Miloša Zemana proti prijímaniu migrantov

NETKY.SK • 3 August 2016, 10:40 • 2 min
Komisár EÚ Oettinger odsúdil vyjadrenie Miloša Zemana proti prijímaniu migrantov

BERLÍN - Komisár EÚ pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger kritizoval českého prezidenta Miloša Zemana za to, že sa vyslovil za odmietnutie prijať akýchkoľvek ďalších migrantov na území ČR, čo by znamenalo ignorovanie rozhodnutia dvadsaťosmičky o prerozdelení utečencov medzi členské štáty na základe kvót.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu ffn, z ktorého citovala dnes agentúra DPA, nemecký eurokomisár upozornil, že utečenecké kvóty EÚ "boli schválené veľkou väčšinou" a tvoria súčasť európskeho práva. Predstavitelia ako Zeman podľa neho znevažujú toto právo a oslabujú tým Európu ako celok.

 

Oettinger si tiež podľa vlastných slov uvedomuje, že Česko "nemá v ústave toľko dôvodov pre azyl" ako Nemecko.

 

"Domnievam sa, že sa musíme zahanbene pýtať, či nemôžeme ponúknuť niečo viac pre 300.000 Sýrčanov obkľúčených v Aleppe," komentoval eurokomisár terajšiu situáciu v Sýrii, odkiaľ pochádza veľká časť migrantov prichádzajúcich do EÚ.

 

"Prijímaním migrantov by sme vytvárali podhubie pre barbarské útoky na území ČR. Pán prezident nesúhlasí s akýmkoľvek prijímaním migrantov na české územie. Naša krajina si jednoducho nemôže dovoliť riskovať teroristické útoky, k akým došlo vo Francúzsku a Nemecku," povedal podľa spravodajského servera iDNES.cz v utorok Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

 

Podľa Zemana by Česko nemalo prijať ani 80 sýrskych migrantov z tureckých utečeneckých táborov, ktorých bezpečnostná previerka v Turecku už prebieha, nieto ešte 2691 migrantov na základe rozhodnutia štátov Európskej únie. "K veci by sa mali vyjadriť poslanci a senátori," tlmočil Zemanovo stanovisko Ovčáček.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies