Komerčné úrazové poistenie sa o vás postará i po pracovnom úraze

NETKY.SK • 25 September 2018, 15:00 • 2 min
Komerčné úrazové poistenie sa o vás postará i po pracovnom úraze

Úraz počas práce je poriadne nepríjemný. Pokiaľ si oškriete ruku, nič vážne sa nedeje. No čo v prípade, že vám úraz spôsobí napríklad invaliditu?

slovakia

left justify in out

Skôr, než si objasníme nároky z pracovného úrazu, je dobre si ujasniť, čo je pracovný úraz a na čo je dobré mať uzavreté úrazové poistenie. Pracovný úraz znamená poškodenie zdravia (prípadne smrť) spôsobené zamestnancovi v čase plnenia pracovných úloh, pričom k nemu došlo krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov a bez vôle zamestnanca.

 

Toto však platí iba u ľudí zamestnaných na trvalý pracovný pomer alebo na dohodu, pre samostatne zárobkovo činné osoby nie. Ak ste teda zamestnaní na živnosť a počas pracovnej doby sa vám stal úraz, podľa slovenskej legislatívy o žiadny pracovný úraz nejde.

 

Na čo má nárok zamestnanec?

 

Ak sa vám stal pracovný úraz, máte právo požiadať o dávky z úrazového poistenia, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa. To isté platí aj pri smrteľnom pracovnom úraze, manžel(ka), dieťa či iná osoba, voči ktorej mal zosnulý v čase pracovného úrazu vyživovaciu povinnosť, nemusí Sociálnej poisťovni nič nahlásiť, no zároveň je možné si nárokovať vyplatenie spomínaných dávok. Zo štátneho úrazového poistenia sa uhrádza:

- úrazový príplatok (výška závisí od vymeriavacieho základu (hrubej mzdy) a poskytuje sa počas doby pracovnej neschopnosti v dôsledku úrazu alebo choroby z povolania),
- úrazová renta, pozostalostná úrazová renta (pravidelná dávka, ktorá sa vypočítava z hrubej mzdy a ide o kompenzáciu poklesu zárobku následkom pracovného úrazu),
- náhrada za bolesť (nárok vzniká, ak je bolesť v posudku definovaná ako ujma vzniknutá pracovným úrazom, vypočítava sa podľa bodového ohodnotenia),
- jednorazové vyrovnanie a odškodnenie,
- pracovná rehabilitácia, rekvalifikácia,
- náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia,
- náhrada nákladov spojených s liečením/pohrebom.

 

Čo ak pracovný úraz zamietnu?

 

V mnohých prípadoch sa stáva, že k uznaniu pracovného úrazu nepríde. Aj napriek tomu, že všetky náklady spojené s vyplatením dávok z úrazového poistenia sú znášané Sociálnou poisťovňou, je na Slovensku stále veľa zamestnávateľov, ktorí pracovný úraz jednoducho nezaregistrujú. Keď sa tak nakoniec i stane, stopkou pre zamestnanca je často zamietavá odpoveď Sociálnej poisťovne o schválení vyššie uvedených dávok.

 

img

Zdroj: Shutterstock

 

Ak sa vám stal menší úraz, o nič vážne nejde, no ak ste po úraze zostali invalidom a vaša práceschopnosť sa znížila, vážny problém je na svete. Odborníci preto radia siahnuť po produktoch komerčných životných poisťovní, či už ste živnostník alebo nie.

 

Aké sú rizika úrazového poistenia?

 

Ak sa chcete ochrániť pred následkami pracovného úrazu formou náhrady s ním spojených nákladov, vyberte si úrazové poistenie. Nájdete ho ako samostatný poistný produkt alebo vo forme pripoistenia k životné poisteniu. Ako je jasné z názvu, predmetom úrazového poistenia je krytie rizík úrazu. Základným rizikom je smrť úrazom a jeho trvalé následky, ďalej je to denné odškodné pri úraze, telesné poškodenie pri úraze, rekonvalescencia či pobyt v nemocnici ako následok úrazu.

 

Poistenie invalidity je základ

 

Veľmi dôležitým rizikom je poistenie invalidity v dôsledku úrazu. Čo to znamená? Ak dôjde v dôsledku úrazu (pracovného či iného, ktorý ste nezavinili) k poklesu vašej schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, bude vám vyplatené jednorazové poistné plnenie, a to vo výške dojednanej poistnej sumy.

 

Tieto finančné prostriedky tak nielen pomôžu s obmedzeným príjmom, ale dajú sa použiť na rekonštrukciu bezbariérových vstupov alebo na nákup zdravotníckych pomôcok. Napríklad životná poisťovňa ERGO v rámci úrazového poistenia ponúka atraktívne riziko, a to poistenie renty po úraze s plnením od 40 % alebo od 60 % invalidity. Toto riziko zabezpečí klientovi súkromnú doplnkovú rentu už od 40 % invalidity s doživotnou výplatou a garantovanou dobou výplaty 120 mesiacov.

 

Ak siahnete po úrazovom poistení ako samostatnom produkte, majte na pamäti, že toto poistenie rieši iba následky úrazov a nie ujmy v dôsledku chorôb. Inak povedané, v prípade invalidity spôsobenej chorobou, si toto poistenie nemôžete uplatniť. Riešením je životné poistenie.

 

Poistenie pre jedného i pre rodinu

 

Úrazové poistenie má územnú platnosť aj mimo Slovenska a vo všeobecnosti sa dá uzatvoriť vo viacerých formách – buď individuálne, skupinovo alebo napríklad aj pre 7-člennú rodinu. Ak siahnete po skupinovej forme, vo väčšine poisťovní na vás čakajú zľavy a iné finančné výhody. Maximálny vek na uzatvorenie poistky sa v každej poisťovni líši, spomínaná ERGO poisťovňa umožňuje poistenie až do 80. roku života. Zaujímavá je aj výhoda automatického a bezplatného poistenia pre trvalé následky úrazu novonarodeného dieťaťa, ktoré sa narodí počas trvania poistenia do 2 rokov veku na poistnú sumu až 30-tisíc eur.

 

img

Zdroj: Shutterstock

 

Rada na záver, nech si vyberiete akúkoľvek poisťovňu, uistite sa, že poistné riziká v balíku zodpovedajú vašim potrebám a životnému štýlu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies