Komédiu Rozbitý džbán uvedie v premiére činohra SND

NETKY.SK • 4 Február 2011, 08:13 • 2 min
Komédiu Rozbitý džbán uvedie v premiére činohra SND

Komédiu Rozbitý džbán uvedie v premiére činohra SND

slovakia

left justify in out

img

Komédiu Rozbitý džbán nemeckého autora Heinricha von Kleista uvedie v premiére v sobotu 5. februára činohra Slovenského národného divadla v Štúdiu novej budovy.
Dramatické dielo Heinricha von Kleista (1777 – 1811) prenikavo odráža osobnú drámu umelca v spoločenskej realite doby, v ktorej žil a tvoril. Napriek jeho ambíciám napísať veľkú drámu, lepšiu ako Shakespeare či Goethe, je jeho najvydarenejšou i najúspešnejšou hrou prekvapujúco komédia Rozbitý džbán. Zo žánrového obrázku holandského vidieka, ktorý Kleista k napísaniu hry pôvodne inšpiroval, vytvoril komédiu s nápadito skomponovaným dejom a brilantne napísanými dialógmi. Formou ostrej spoločenskej satiry sa v nej banálny spor o rozbitý džbán zmení na kolotoč súdnych prieťahov, klamstiev a pretvárky. Rozbitý džbán je detektívna komédia s páchateľom známym od samého začiatku. Zaujímavé je sledovať, ako ďaleko je možné s klamstvom zájsť a ako dlho je možné udržať sa pri moci, čo je podľa realizátorov inscenácie téma nanajvýš súčasná.
Režisérom inscenácie je Vladimír Strnisko, z originálu ju nanovo preložili Ján Štrasser a Peter Zajac, dramaturgom Lukáš Brutovský, autorom scény Juraj Fábry, kostýmy navrhla Silvia Zubajová. V jednotlivých postavách sa predstavia Dušan Jamrich, Emil Horváth, Richard Stanke, Leopold Haverl, Ingrid Timková, Eva Krížiková, Lucia Vráblicová, Andreja Vozárová, Tomáš Vravník a poslucháči VŠMU Júlia Kováčiková, Veronika Strapková a Jozef Jurčišin-Kukľa. Na javisku SND bola hra uvedená v roku 1943 v réžii Jána Jamnického.  „Toto je komédia, ktorá je veľmi sofistikovaná, veľmi zložitá na spôsob myslenia, takže určite Rozbitý džbán patrí na vrchol komédií európskej dramatiky. Rozbitý džbán v našom súčasnom ponímaní je náš súčasný svet,“ povedal pre TASR režisér Vladimír Strnisko.  „Napriek tomu, že je to stará hra, pôsobí veľmi súčasne,“ hodnotí inscenáciu jeden z protagonistov Emil Horváth. „Tento naoko jednoduchý text skrýva to, čo akoby zažívame a poznáme. Poznáme kauzy, poznáme kvázi vynníkov, okaté pravdy sa vyhlasujú za lži a naopak, o tom je tá hra,“ dodal Dušan Jamrich.   Hra samotná má zaujímavý podnet vzniku. Je inšpirovaná medirytinou, ktorú Kleist videl vo Švajčiarsku, keď strávil niekoľko mesiacov v Berne so svojimi známymi. Na stene izby visela medirytina holandského majsta, na ktorej bol vyobrazený vážny sudca, pred ním stará žena, ktorá držala v ruke rozbitý džbán.  Autorom rytiny Lu juge, ou la cruche cassée (Sudca alebo rozbitý džbán) z roku 1782 je Jean-Jacques André Le Veau.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies