KOMÁRNO: V centre mesta sa pohybujú líšky

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:25 • 2 min
KOMÁRNO: V centre mesta sa pohybujú líšky

KOMÁRNO: V centre mesta sa pohybujú líšky

slovakia

left justify in out

Líšky sa pohybujú v centra mesta Komárno. Ako TASR informoval obyvateľ mesta, aj v prechádzajúcich rokoch zaznamenali výskyt týchto zvierat, ale boli to ojedinelé prípady, v tomto roku je ich mnoho.
      Nezvyčajný pobyt dlhochvostých zvierat vysvetľuje vedúci Odboru zdravia zvierat Regionálnej veterinárnej správy v Komárne Oskar Slivka takto: "Ten, kto pozná Komárno, vie, že v meste sa nachádzajú bašty, ktoré sú tak zarastené, že líšky tam majú lepší pokoj ako v hocktorom revíri. V baštách v centre mesta je taká húština, že tieto zvieratá sa tu cítia dobre, majú pokoj a preto tu hniezdia." V tomto roku sú premnožené líšky, za čo môžu ľudia, keďže v kontajneroch je veľa potravy. "Líšky sa tu majú ako prasce v žite," zdôraznil Slivka. Klimatické zmeny, spodné vody, povodne zapríčinili, že k prírodnej potrave sa líšky nedostali.
      "Myši, hraboše, potkany boli vodou vytlačené a líšky vo voľnej prírode prišli o potravu. V Komárne máme mestskú populáciu líšok, ako aj v iných metropolách, napr. v Londýne. Vytvorili sme týmto zvieratám podmienky, naučili sa žiť s človekom. V strede mesta odstrel nie je možný a ony sa tu pohybujú, rozmnožujú, potravu majú zabezpečenú. Na ľudí neútočia, stratili prirodzenú plachosť," priblížil vedúci odboru zdravia zvierat s tým, že pri obchodnom centre sa pohybujú prefíkané zvieratá bez problémov. "S vedením mesta sme rokovali niekoľkokrát o tom, ako zlikvidovať líšky. Pripravujeme pasce, ale chceme ubezpečiť obyvateľstvo, že besnota je zatiaľ vylúčená. Už niekoľko rokov zisťujeme, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Besnota nielen u nás ani v okolitých štátoch sa nevykazuje. Zabezpečujeme pravidelnú vakcináciu. Pascami sa dá znížiť počet, ale stopercentne sa nedajú tieto zvieratá vyhubiť. Doposiaľ nemáme vedomosti o tom, že by líška v meste napadla človeka," zdôraznil Slivka.
      Nedá sa zistiť, koľko líšok žije v Komárne, resp. v celom okrese. "V bývalých ruských kasárňach, kde už roky ľudská noha nevkročila, vieme, že existuje minimálne jedna rodina. V Komárne žijú možno tri-štyri rodiny, je to asi 10-15 líšok," ozrejmil veterinár s tým, že v celom Komárňanskom okrese zaznamenávajú výskyt zvieraťa, lebo zvýšená hladina vody zničila prirodzenú potravu, zmizli zajace, bažanty, myši. Preto na dedinách prefíkané zvieratá idú po potravu do chlievov. Výskyt líšok zaznamenali aj v Kravanoch nad Dunajom, Pribete a Bátorových Kosihách.
      "Každá vakcinácia sa končí kontrolným odstrelom. V okrese Komárno vyšetríme pravidelne niekoľko desiatok líšok, doteraz všetky výsledky boli negatívne," konštatoval Slivka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies