Komáre si svojho hostiteľa starostlivo vyberajú: Rozhodujú sa podľa tohto!

NETKY.SK • 27 August 2018, 11:04 • 2 min
Komáre si svojho hostiteľa starostlivo vyberajú: Rozhodujú sa podľa tohto!

Prečo je niekto od komárov poštípaný stále a iný vôbec?

slovakia

left justify in out

Leto je pre mnohých z nás tým najobľúbenejším obdobím v roku. Okrem dovoleniek, nových zážitkov a posedení na letných terasách však prináša aj problémy. Jedným z nich sú parazity, napríklad komáre. Tie sú často premnožené a nedovolia nám stráviť príjemný večer pri vode, prípadne nás nenechajú ani spať. Faktom však ostáva, že komáre neútočia rovnako na každého. Podľa niečoho sa rozhodujú, kto je pre nich najatraktívnejšia obeť. Vedci teraz prišli na to, čo je za tým.

 

Nedávno sme informovali o výskume tímu českých vedcov, ktorí potvrdili skutočnosť, že kliešte si hostiteľa vyberajú na základe krvnej skupiny. V prípade komárov to tak ale nie je. Nefunguje tu nič ako „sladká krv“, vyberajú si nás na základe pachu.

 

Pokožka každého človeka má inú mikroflóru. To, aké baktérie  sa na povrchu ľudského tela nachádzajú, je ovplyvnené predovšetkým tým, kde žijeme, aká je naša životospráva, čo jeme. Práve tieto mikroorganizmy vytvárajú špecifickú vôňu, ktorá je u každého jednotlivca iná. Je dôležité povedať, že samotný ľudský pot nemá žiaden rozlíšiteľný pach, o tom rozhodujú práve baktérie. Prítomnosť niektorých druhov je následne pre komárov príťažlivejšia, preto vyhľadávajú len tých ľudí, ktorí ich na pokožke majú.

 

Doposiaľ však nie je jasné, prečo niektoré pachy uprednostňujú pred ostatnými. Pokiaľ by sa na to však vedcom podarilo prísť, bolo by možné pozmeniť mikroflóru ľudskej pokožky tak, aby komáre nepriťahovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies