Komandá USA zasahovali v Somálsku i Líbyi

NETKY.SK • 6 Október 2013, 11:37 • 2 min
Komandá USA zasahovali v Somálsku i Líbyi

WASHINGTON - Počas akcií zatkli jedného z najhľadanejších členov al-Kájdy, po ktorom pátrala FBI v súvislosti s útokmi na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii z roku 1998.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americké špeciálne sily uskutočnili v sobotu razie v Líbyi a Somálsku. Stalo sa tak dva týždne po krvavom útoku islamistov na nákupné centrum v Nairobi. Počas akcií zatkli jedného z najhľadanejších členov al-Kájdy, po ktorom pátrala FBI v súvislosti s útokmi na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii z roku 1998. Pentagon oznámil, že Anása al-Libího zatkli v líbyjskom Tripolise, počas operácie v somálskom meste Barawe sa však bližšie nešpecifikovaného veliteľa zo skupiny aš-Šabáb napojenej na al-Kájdu zadržať alebo zabiť nepodarilo.

Štyridsaťdeväťročný al-Libí stál údajne za útokmi na americké ambasády vo východoafrických krajinách, ktoré si vyžiadali 224 obetí. Americká vláda ponúkala za informácie, ktoré by viedli k jeho dolapeniu, odmenu 5 miliónov dolárov. Zatkli ho na úsvite, keď sa vracal domov z ranných modlitieb. V súčasnosti ho zadržiavajú na bezpečnom mieste mimo Líbye, uviedol hovorca Pentagonu George Little.

Špeciálny tím Navy SEALs, ktorý zabil aj Usámu bin Ládina, bol súbežne v Somálsku zapojený do operácie proti neidentifikovanému lídrovi aš-Šabábu podozrivému z útoku na nákupné centrum Westgate v Nairobi. Ten si 21. septembra vyžiadal najmenej 67 obetí. Táto akcia, o ktorej už deň predtým informovali samotní islamisti, ktorí prišli o jedného bojovníka, však očividne nevyšla podľa plánu. Podľa amerického ministra zahraničia Johna Kerryho operácie ukázali, že USA nepoľavia v boji proti teroristom. "Môžu utekať, neskryjú sa však," zdôraznil v tejto súvislosti Kerry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona