Komajota vystúpi v Prešove, z koncertu vznikne videozáznam

NETKY.SK • 9 Január 2018, 18:36 • 2 min
Komajota vystúpi v Prešove, z koncertu vznikne videozáznam

PREŠOV - Slovenská skupina Komajota vystúpi 18. januára v prešovskej literárnej kaviarni Viola. Svojim priaznivcom počas koncertu, ktorého setlist prispôsobila špecifickosti miesta, zahrá skladby, ktoré naživo hráva len výnimočne. Priestor dostanú aj piesne z vedľajších projektov jej členov Úzka Krajina a The Ružbach´s a fanúšikovia a fanúšičky formácie sa tiež môžu tešiť na niekoľko nových nahrávok z jej pripravovaného albumu Potrubis.

slovakia

left justify in out

"Pôjdeme po komornejších, klubovejších až unplugged veciach. Bude to naozajstná Komajota v tom zmysle, že nebudeme nutne hrať veci, ktoré boli hitové a hrané v rádiách, ale pesničky, ktoré máme radi a nehrávame ich preto, lebo kapela potrebuje za štandardný koncertný program odohrať kvázi tie najznámejšie veci a na chuťovky ostáva menej času," vysvetlil spevák Martin Husovský. Ako zároveň uviedol, spomínané vedľajšie projekty budú mať v programe koncertu značný priestor. "Dostanú veľký priestor, pretože si ich nevieme zahrať kedykoľvek a ľudia možno ani netušia, že je za nimi Komajota,“ dodal. Úzka Krajina (2014) je audiovizuálny projekt bubeníka Stana Čoreja a pozostáva z jeho autorských vecí. Husovský, Stano Čorej a gitarista Ľuboslav Petruška vydali vlani pod menom The Ružbach´s album Oxrón. Ten je zhudobnenou zbierkou básní s názvom ? od slovenského spisovateľa Michala Baláža.

Z koncertu Komajoty v prešovskej Viole vznikne aj videozáznam. Z neho má kapela v pláne ponúknuť počas roka tri až štyri skladby. "Mne osobne je bližší priestor klubu a prítomnosť poslucháča. Veľmi ma bavia prerábky aj vlastných piesní. Tým to bude výnimočné. Vezmite si, že na festivaloch sa kapely snažia priblížiť naživo originálu z nahrávky. Pritom v kluboch a na nezvyčajných miestach si môžu dovoliť oveľa viac. Nedávno som pozeral unplugged sessions zo záhrad a to bolo zaujímavé, lebo vďaka týmto netradičným miestam sa dokáže nálada skladby posunúť do inej roviny, častokrát do takej, o akej sme ani netušili, že sa to dá takto zahrať. Tento koncert je pre nás výzva zahrať naše skladby ináč ako sme zvyknutí, napríklad aj vďaka živému pianínu, ktoré tam je,“ vyjadril sa Husovský.

Kapela sa na svojom prvom tohtoročnom koncerte predstaví v rozšírenej koncertnej zostave. Husovského (spev, piáno), Mareka Belanského (basgitara) a Stana (bicie) doplnia na pódiu klávesák Jany Pastirčák a gitaristi Petruška a Juraj Kováč.

Formácia v súčasnosti nahráva spomínaný album Potrubis, ktorý plánuje uviesť na trh v máji. Novinka vzniká inak ako doterajšie nahrávky skupiny. Muzikanti si najprv vytvorili scenár, potom texty k jednotlivým scénam, nakreslili si k nim ilustrácie a až potom začali nahrávať hudbu. Piesne tak majú vlastný príbeh a svoj priestor v deji, ktorý hudobníci vymysleli vopred.

Kapela Komajota vznikla v roku 2005. Formácia vydala prvý štúdiový album s názvom Časopriestor v roku 2007. O rok neskôr sa na trh dostal druhý počin Bludisko. Po ňom nasledovali nahrávky Kolobeh (2010), Druhé Slnko (2015) a Priame Prenosy (2017). Medzi najznámejšie piesne kapely patria napríklad Ráno v novinách, Mesto v nás, Sedem nocí, Cez škáry, Do tla či Dym.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies