Kolumbíski povstalci z FARC sa po 50 rokoch lúčia, odovzdali 30 % svojich zbraní

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 08:43 • 2 min
Kolumbíski povstalci z FARC sa po 50 rokoch lúčia, odovzdali 30 % svojich zbraní

BOGOTA - Povstalecká skupina Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) oznámila, že odovzdala Organizácii Spojených národov 30 percent svojich zbraní v rámci mierovej dohody, ktorú vlani podpísala s kolumbijskou vládou s cieľom ukončiť viac než 50-ročný konflikt.

slovakia

left justify in out

Vláda prezidenta Juana Manuela Santosa a povstalci z FARC nedávno predĺžili lehotu na odovzdanie zbraní po tom, ako logistické ťažkosti zdržali príchod časti zo 7000 bojovníkov FARC do osobitných demobilizačných zón.

 

"Tridsať percent našich zbraní je v rukách Spojených národov," uviedol vodca FARC Rodrigo Londoňo. "Toto je začiatok našej rozlúčky so zbraňami," citovala ho agentúra Reuters.

 

Ďalších 30 percent zbrojného arzenálu odovzdajú povstalci 14. júna a zvyšných 40 percent 20. júna, čo je konečný termín stanovený v dohode s vládou o predĺžení lehoty, uviedli FARC.

 

Na základe mierovej dohody, ktorú v ľudovom hlasovaní voliči tesne odmietli, následne ju však presadil Kongres, sa FARC stanú politickou stranou a väčšina ich bojovníkov dostane amnestiu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies