Kolumbijský prezident udelil dekrétom poslednú amnestiu povstalcom z FARC

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 11:13 • 2 min
Kolumbijský prezident udelil dekrétom poslednú amnestiu povstalcom z FARC

BOGOTA - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos podpísal dekrét, ktorým udelil amnestiu ďalším 3600 členom Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), povstaleckej skupiny, s ktorou tamojšia vláda dosiahla vlani mierovú dohodu.

slovakia

left justify in out

Ide už o tretí a zároveň posledný takýto prezidentský výnos. V súlade so Santosovými dekrétmi získalo amnestiu dovedna 6005 povstalcov a z väzenia bolo prepustených 1400 ďalších.

 

Členovia FARC spečatili minulý mesiac proces odzbrojovania, pričom všetky svoje registrované zbrane - viac než 7000 - odovzdali Organizácii Spojených národov.

 

Bezpečnostná rada OSN v pondelok zároveň odhlasovala vytvorenie novej misie, ktorá bude v Kolumbii od septembra dohliadať na implementáciu mierovej dohody.

 

Prelomovou vlaňajšou mierovou dohodou medzi kolumbijskou vládou a FARC sa ukončila vyše 50-ročná občianska vojna, ktorá si vyžiadala viac než 220.000 mŕtvych. Mierovú dohodu pritom v ľudovom hlasovaní voliči tesne odmietli, následne ju však presadil kolumbijský Kongres.

 

Kľúčovým bodom dohody bolo opätovné zapojenie povstalcov do civilného života. Zároveň sa ním stanovilo, že amnestiu dostanú všetci členovia FARC, ktorí nespáchali závažné zločiny.

 

Za svoje úsilie o dosiahnutie mierovej dohody dostal Santos vlani Nobelovu cenu za mier.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies