Kolumbijský prezident Santos začal druhé funkčné obdobie s prísľubom snahy o mier

NETKY.SK • 8 August 2014, 09:14 • 2 min
Kolumbijský prezident Santos začal druhé funkčné obdobie s prísľubom snahy o mier

BOGOTA - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos zložil vo štvrtok prísahu a ujal sa úradu na druhé štvorročné funkčné obdobie. Za svoju najdôležitejšiu úlohu počas neho označil dosiahnutie mierovej dohody s hlavnou ľavicovou povstaleckou organizáciou v krajine.

slovakia

left justify in out

Santos súčasne požiadal Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), aby neohrozovali pokračujúce mierové rozhovory, ktoré prebiehajú od roku 2012 na Kube. V posledných týždňoch totiž útoky povstalcov vzrástli.

 

"Využijem všetku svoju energiu na splnenie tohto mierového mandátu," vyhlásil Santos pred približne 2000 účastníkmi inaugurácie, ku ktorým patrilo 11 ďalších hláv štátov. Zdôraznil, že posledná fáza rokovaní bude najnáročnejšou a "vyžiada si obete od nás všetkých", informovala agentúra DPA.

 

Stredopravý politik Santos, člen jednej z najvplyvnejších rodín v Kolumbii, zvíťazil v júnových voľbách s podporou ľavicových strán a s prísľubom ukončenia konfliktu, pri ktorom v krajine za päť desaťročí zahynulo vyše 200.000 ľudí, prevažne civilistov. Až 45 percent voličov však podporilo jeho konzervatívneho súpera, ktorý presadzoval zrušenie rokovaní s povstalcami a vojenskú porážku FARC, ktoré spustili ozbrojený boj pred polstoročím, v roku 1964.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies