Kolumbijský prezident Santos: Proces odzbrojenia povstalcov z FARC sa môže začať

NETKY.SK • 21 Február 2017, 07:48 • 2 min
Kolumbijský prezident Santos: Proces odzbrojenia povstalcov z FARC sa môže začať

BOGOTA - Proces odzbrojenia ľavicových povstalcov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) sa môže začať. Povedal to v pondelok kolumbijský prezident Juan Manuel Santos po tom, ako v provincii Putumayo navštívil jednu z 26 demobilizačných zón, kde bude odzbrojovanie prebiehať pod dohľadom Organizácie Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Santos, ktorý vlani za svoje mierové úsilie získal Nobelovu cenu, si počas návštevy zóny podal ruky s radovými príslušníkmi FARC. Prezidenta sprevádzali dvaja vysoko postavení povstaleckí velitelia.

 

FARC podpísali koncom minulého roka s vládou mierovú dohodu, ktorá ukončila najdlhšie trvajúci ozbrojený konflikt v Latinskej Amerike. Ten sa začal pred 52 rokmi ako povstanie roľníkov a vyžiadal si viac ako 220.000 obetí, okolo sedem miliónov ľudí vyhnal z ich domovov; nezvestných je stále vyše 60.000 ľudí.

 

Od januára sa takmer 7000 bojovníkov FARC zhromažďovalo na základe mierovej dohody v spomínaných zónach, kam prichádzali pešo, autobusmi alebo plavidlami. Posledných zhruba 300 členov FARC prišlo v sobotu do zóny v provincii Caqueta, potvrdil šéf pozorovateľskej misie OSN v Kolumbii Javier Pérez Aquino.

 

Celý proces prebehol bez jediného vážneho incidentu. Na zaistení jeho hladkého chodu sa podieľalo 100.000 vojakov, policajtov, členov mierovej komisie a pozorovateľskej misie OSN.

 

Všetky odovzdané zbrane majú byť do mája roztavené a použité ako súčasť mierových pamätníkov. V odzbrojovacích zónach sa bývalí povstalci budú tiež pripravovať na opätovné začlenenie do občianskeho života.

 

Pôvodnú verziu dohody medzi vládou a FARC Kolumbijčania tesne odmietli v októbrovom referende. V upravenom znení, ktoré schvaľoval už len parlament, je zakomponovaná väčšina požiadaviek jej kritikov.

 

Kolumbijská vláda rokuje od februára na neutrálnej pôde v ekvádorskej metropole Quito o podobnej mierovej dohode aj s druhým najväčším ľavicovým povstaleckým zoskupením Národná oslobodzovacia armáda (ELN). Táto dohoda je dôležitá z toho dôvodu, aby bojovníci ELN neprevzali kontrolu nad oblasťami ovládanými kedysi FARC a miestnym obchodom s drogami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies