Kolumbijský prezident nariadil na mesiac prerušiť letecké útoky na tábory FARC

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 07:58 • 2 min
Kolumbijský prezident nariadil na mesiac prerušiť letecké útoky na tábory FARC

BOGOTA - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vydal rozkaz, aby ozbrojené sily na mesiac prestali s leteckými útokmi na tábory najsilnejšieho povstaleckého hnutia v krajine. Vládne pozemné jednotky však budú pokračovať v obvyklom hliadkovaní.

slovakia

left justify in out

V utorňajšom televíznom prejave k národu Santos vysvetlil, že jeho rozkaz je reakciou pokrok dosiahnutý na mierových rokovaniach s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), ktoré sa začali v roku 2012. Dejiskom rokovaní, ktorých cieľom je ukončiť 50 rokov trvajúci konflikt v Kolumbii, je kubánska Havana. Práve v Havane obe strany v sobotu zverejnili plán o odmínovaní. Podľa médií ide o doteraz najvýznamnejší výsledok rokovaní o ukončení vyše 50 rokov trvajúceho konfliktu.

 

Odmínovanie sa uskutoční v poľnohospodárskych oblastiach zasiahnutých konfliktom. Dohliadať naň budú obe strany i zástupcovia miestnej komunity.

 

Santos v prejave spresnil, že jeho rozkaz na mesačné prerušenie vzdušných úderov na povstalecké tábory sa netýka druhého povstaleckého hnutia - Národnej oslobodzovacej armády, keďže táto organizácia nielen neprerušila svoje bojové aktivity, ale ich dokonca vystupňovala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies