Kolumbijskí revolucionári odovzdali ďalšie zbrane: Podľa prezidenta je to historický deň

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 08:15 • 2 min
Kolumbijskí revolucionári odovzdali ďalšie zbrane: Podľa prezidenta je to historický deň

BOGOTA - Na základe mierovej dohody uzavretej s kolumbijskou vládou odovzdali dnes bývalí povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) úradom ďalších 30 percent svojich zbraní.

slovakia

left justify in out

"Je to historický deň. Ukončenie kolumbijského ozbrojeného konfliktu bolo ako stavať katedrálu tehlu po tehle", uviedol v meste Cali v súvislosti s plnením mierovej dohody kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, ktorý za svoje úsilie o uzavretie mierovej dohody medzi vládou a FARC získal vlani Nobelovu cenu za mier.

 

Prezident sa mal odovzdania približne 2000 kusov zbraní inšpektorom OSN, ktoré prebehlo v departmente Cauca, zúčastniť osobne, v ceste do tejto oblasti mu však zabránilo nepriaznivé počasie.

 

Povstalci z FARC sa doposiaľ vzdali približne 60 percent svojho arzenálu, pričom k odovzdaniu zvyšných zbraní by malo dôjsť v nasledujúcich týždňoch.

 

Na základe vlaňajšej mierovej dohody, ktorú v ľudovom hlasovaní voliči tesne odmietli, následne ju však presadil Kongres, sa FARC stanú politickou stranou a väčšina ich bojovníkov dostane amnestiu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies