Kolumbijskí povstalci vyhlásili jednostranné prímerie

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 09:51 • 2 min
Kolumbijskí povstalci vyhlásili jednostranné prímerie

BOGOTA - Kolumbijskí ultraľavicoví povstalci vyhlásili v pondelok mesačné jednostranné prímerie, na čo tamojšia vláda zareagovala prísľubom, že obmedzí svoje vojenské zásahy. Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) tiež na znak dobrej vôle v nedeľu prepustili dôstojníka, ktorého zadržiavali od začiatku júla, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kolumbijská vláda a FARC vedú od konca roka 2012 rokovania na Kube, aby ukončili polstoročie trvajúci vzájomný konflikt. Najnovšiu deeskaláciu násilia vyjednávači ohlásili už 12. júla.

 

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dnes vyzval svojich krajanov na zastavenie bojov, pričom za skutočných nepriateľov označil chudobu, korupciu a vojnu.

 

"Tak ako sa dnes vďaka dialógu končí posledný a najdlhší diplomatický konflikt nášho kontinentu, je v našich rukách ukončenie posledného a najdlhšieho ozbrojeného konfliktu v regióne," citovala DPA vyhlásenie Santosa na pôde parlamentu v Bogote, v ktorom poukázal na obnovenie diplomatických vzťahov medzi Kubou a USA.

 

Predošlé prímerie vypovedali FARC v máji po tom, ako vládne sily obnovili nálety na ich pozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies