Kolumbijskí ľavicoví povstalci ohlásili trvalé prímerie

NETKY.SK • 29 August 2016, 09:46 • 2 min
Kolumbijskí ľavicoví povstalci ohlásili trvalé prímerie

HAVANA - Povstalecká skupina Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) v nedeľu oznámila, že od dnešného dňa začne uplatňovať časovo neobmedzené prímerie. Vyhlásenie prichádza po tom, ako predstavitelia FARC a kolumbijskej vlády v stredu ohlásili dosiahnutie dohody o ukončení pol storočia trvajúcej gerilovej vojny, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Trvalé zastavenie bojov avizoval vodca FARC Rodrigo Londono v Havane, kde prebiehali štyri roky trvajúce mierové rokovania medzi oboma stranami kolumbijského konfliktu. Prímerie podľa neho vstúpi do platnosti presne o polnoci z 28. na 29. augusta miestneho času.


Dodržiavanie pokoja zbraní počínajúc dnešným dňom už v piatok prisľúbil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.


"Už nikdy viac nebudú rodičia pochovávať svojich synov a dcéry zabité vo vojne. Všetko nepriateľstvo a nenávisť zostane v minulosti," povedal v nedeľu vodca FARC Rodrigo Londono, známy tiež ako Timoleón Jiménez alebo Timochenko.


Slávnostný podpis mierovej dohody, ktorá má ukončiť jeden z najdlhšie trvajúcich ozbrojených konfliktov na svete, sa očakáva v septembri. Posledné slovo však budú mať kolumbijskí voliči, ktorí budú o dohode hlasovať v referende vyhlásenom na 2. októbra.


Boje medzi kolumbijskou vládou a FARC si za vyše polstoročie vyžiadali viac ako 220.000 životov vyhnali z domovov päť miliónov ľudí.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies