Kolumbijská vláda a FARC podpísali dohodu o prímerí

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 08:52 • 2 min
Kolumbijská vláda a FARC podpísali dohodu o prímerí

HAVANA - Kolumbijská vláda a Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpísali dnes dohodu o prímerí. Podľa spravodajskej stanice BBC má dohodnuté prímerie po vyše 50 rokoch konfliktu vydláždiť cestu ku komplexnej mierovej dohode.

slovakia

left justify in out

Vyjednávači podpísali príslušný dokument v kubánskej Havane, kde prebiehali mierové rokovania od novembra 2012, v prítomnosti kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa a lídra FARC známeho pod prezývkou Timochenko. Podľa BBC si podali ruky.

 

Ako informovali agentúry DPA a AP, na ceremónii sa zúčastnili aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, osobitný vyslanec USA, prezidenti Kuby, Čile, Venezuely i šéf nórskej diplomacie.

 

Komplexná mierová dohoda zahŕňa časový plán pre zloženie zbraní a záruky bezpečnosti pre povstalcov po ich odzbrojení. Taktiež dočasné tranzitné zóny alebo tábory pre odhadovaných 7000 povstalcov. Všetky zbrane FARC dostane do rúk OSN.

 

Konflikt, najdlhšie trvajúci v Latinskej Amerike, si od roku 1964 vyžiadal približne 220.000 ľudských životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies