Kolumbijská snemovňa schválila revidovanú mierovú dohodu - začína sa nová éra

NETKY.SK • 1 December 2016, 08:12 • 2 min
Kolumbijská snemovňa schválila revidovanú mierovú dohodu - začína sa nová éra

BOGOTA - Kolumbijská Snemovňa reprezentantov schválila v stredu revidovanú mierovú dohodu s ľavicovou povstaleckou skupinou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), čím sa ukončil konflikt, ktorý trval vyše 50 rokov. Dolná komora kongresu to oznámila na Twitteri.

slovakia

left justify in out

Snemovňa reprezentantov schválila prepracovanú dohodu v stredu neskoro večer pomerom hlasov 130 k 0 - v ten deň už skôr ju jednomyseľne odsúhlasil aj Senát.

 

Dnes sa pre Kolumbiu začína "nová éra", vyhlásil prezident Juan Manuel Santos. Zavádzaním revidovanej mierovej dohody medzi vládou a FARC do praxe sa končí najdlhší ozbrojený konflikt na západnej pologuli, dodal prezident. Ten dostal v roku 2016 Nobelovu cenu mieru práve za svoje úsilie v namáhavom mierovom procese.

 

Schválením mierovej dohody sa začína uplatňovať časový plán, počas ktorého odíde 5800 zvyšných bojovníkov FARC do civilu a rozdelí sa do 27 "mierových zón". Tento proces odzbrojenia bude prebiehať pod dohľadom Organizácie Spojených národov, uviedla tlačová agentúra DPA.

 

Kolumbijský prezident Santos vyhlásil, že bojovníci sa musia začať premiestňovať do piatich dní odo dneška a že odzbrojovanie sa začne do 30 dní.

 

Po 150 dňoch "už budú mať odovzdané všetky zbrane, a to Organizácii Spojených národov, a Revolučné ozbrojené sily Kolumbie prestanú existovať", povedal Santos pred hlasovaním snemovne.

 

Dohoda zaručuje rozvojovú pomoc vidieku, účasť odzbrojených a demolibizovaných povstalcov na politickom živote, spoločné akcie proti obchodníkom s drogami a dočasný justičný systém pre zločiny spáchané počas konfliktu.

 

Schválenie mierovej dohody kongresom je konečným víťazstvom pre prezidenta Santosa a vodcu FARC Rodriga Londoňa, ktorí podpísali pôvodnú dohodu v septembri, po takmer štyroch rokoch náročných rokovaní - avšak občania ju v referende tesne odmietli. Muselo nasledovať revidovanie dohody, pričom sa zohľadňovali požiadavky odporcov pôvodnej zmluvy. Túto prepracovanú dohodu podpísali Santos a Londoňo 24. novembra. Neschvaľovali ju už občania v referende, ale zákonodarcovia v kongrese.

 

Odporcovia dohody napríklad tvrdili, že poskytuje prílišné ústupky povstalcom z FARC, ktorí celé desaťročia financovali svoje operácie peniazmi získanými z obchodovania s drogami, z únosov a vydierania.

 

Na základe novej, prepracovanej dohody bude majetok FARC využitý na odškodnenie ich obetí a povstalci usvedčení zo zločinov budú čeliť tvrdším trestom. Stále sa však budú môcť zapojiť do politiky a zastávať politický úrad.

Konflikt si od roku 1964 vyžiadal približne 220.000 ľudských životov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies