Kolumbijčania vyšli opäť do ulíc, aby podporili mierovú dohodu

NETKY.SK • 13 Október 2016, 10:03 • 2 min
Kolumbijčania vyšli opäť do ulíc, aby podporili mierovú dohodu

BOGOTA - Tisíce roľníkov, domorodých aktivistov a študentov pochodovali v stredu v uliciach kolumbijských miest požadujúc, aby si krajina nenechala uniknúť pomedzi prsty mierovú dohodu, ktorú vláda vyrokovala s ľavicovými povstalcami.

slovakia

left justify in out

Kolumbijčania v stredu vyšli do ulíc po druhý raz za týždeň, aby podporili dohodu podpísanú minulý mesiac s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), ktorá teraz visí na vlásku.

 

V metropole Bogota niesli obete dlhoročného konfliktu fotografie svojich zabitých blízkych. Obyvatelia ich vítali s bielymi kvetmi symbolizujúcimi mier.

 

"Sme obeťami nevyjasnenej situácie, dohodu potrebujeme teraz," citovala agentúra AP 38-ročnú Dianu Gomezovú, ktorej otec, aktivista, bol zabitý pred desiatimi rokmi. Povedala, že vražda jej otca zostala nevyriešená v záplave neobjasnených zločinov spáchaných počas krvavého konfliktu, ktorý si vyžiadal životy 220.000 ľudí a takmer osem miliónov ich vyhnal z domovov.

 

Prezident Juan Manuel Santos, laureát tohtoročnej Nobelovej ceny mieru, rokuje s opozíciou a s FARC o zmenách v dohode, ktorú šesť dní po jej podpísaní za účasti zástupcov svetového spoločenstva voliči v referende tesne odmietli.

 

Nie je jasné, či prezident dokáže dohodu zachrániť, pretože opozícia požaduje prísnejšie potrestanie vodcov povstalcov, nenávidených Kolumbijčanmi. Podľa podmienok dohody z 26. septembra si majú povstalci, ktorí sa priznajú k vojnovým zločinom, odpykať tresty pri verejnoprospešných prácach v konfliktom najviac zasiahnutých oblastiach namiesto väzenského trestu.

 

"Toto nie je otázka kozmetických zmien," vyjadril sa v stredu bývalý prezident Álvaro Uribe, ktorý viedol kampaň proti mierovej dohode. Vládnym predstaviteľom odovzdal zoznam návrhov, ktoré podľa neho posilnia dohodu. "V inštitucionálnej krajine, ako je Kolumbia, spravodlivosť v prechodnom období nemôže znamenať, že nepotrestáme zodpovedných za otrasné zločiny," zdôraznil.

 

Vodca FARC Rodrigo Londoňo, známy ako Timochenko, v stredu povedal, že jeho hnutie je otvorené úpravám dohody, aj keď nie je ochotné začať vyjednávať znova od začiatku. "Osobne si myslím, že je možno dobré, že sa to stalo," uviedol k výsledku referenda v zriedkavom, hodinovom rozhovore v rozhlasovej stanici Caracol Radio. "Umožní nám to vyjasniť mnohé pochybnosti a predovšetkým prinútiť významnú časť kolumbijskej spoločnosti, ktorá nehlasovala - vyše 63 percent, aby sa začala zaujímať o túto udalosť, ktorá bude v dejinách."

 

Stredajší pochod na námestí Bolívarovom námestí, ktoré sa nachádza v tesnej blízkosti Kongresu a prezidentského paláca, sa zdal byť podľa agentúry AP väčší ako minulotýždňové zhromaždenie, čo dokazuje, ako rozplývajúca sa nádej na mier uviedla politicky otupených Kolumbijčanov do akcie. V uplynulých dňoch si neustávajúci aktivisti bojujúci za dohodu vztýčili na námestí desiatky stanov a v utorok k nim pribudol obrovský biely rubáš s menami takmer 2000 obetí konfliktu napísanými popolom.

 

Santos obrovskú aktivitu spoluobčanov privítal a v stredu zopakoval, že je potrebné rýchlo nájsť riešenie patovej situácie, aby vyhlásené prímerie nestroskotalo.

 

"Veľká väčšina ľudí ma požiadala, aby som rýchlo našiel riešenie, pretože neistota je nepriateľ," uviedol v televíznom príhovore k národu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies