Kolumbijčania rozhodnú o novom prezidentovi, súboj nemá jasného favorita

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 13:51 • 2 min
Kolumbijčania rozhodnú o novom prezidentovi, súboj nemá jasného favorita

BOGOTA - Kolumbijskí voliči dnes v druhom kole volieb rozhodnú o novom prezidentovi.

slovakia

left justify in out

Predvolebné prieskumy naznačujú mimoriadne tesný súboj medzi doterajším prezidentom Juanom Manuelom Santosom a exministrom financií Óscarom Ivánom Zuluagom. 
      

Pozorovatelia označujú dnešné voľby za svojho druhu referendum o budúcnosti mierových rozhovorov medzi vládou a ľavicovými povstalcami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). 
      

Opozičný líder Zuluanga - politický nástupca bývalého prezidenta Álvara Uribeho - agituje za pritvrdenie vyjednávacej pozície vlády na rozhovoroch so vzbúrencami, čo by mohlo vážne ohroziť ich ďalšie pokračovanie. Rokovania odštartovali pred 18 mesiacmi v kubánskej Havane. 
      

Santos sa naproti tomu prezentuje ako záruka urovnania polstoročie trvajúceho ozbrojeného konfliktu v krajine a aj za cenu ústupkov chce dosiahnuť komplexnú mierovú so vzbúrencami. 
      

Rozdiel medzi oboma kandidátmi v prvom kole volieb z 25. mája bol len 3,6 percenta hlasov. Niektoré prieskumy pred druhým kolom naznačovali rozdiel menší než jedno percento. 
      

Povstalci z FARC vyhlásili počas prvého aj druhé kola volieb prímerie. Na bezpečnosť hlasovania má napriek tomu dohliadať približne 450.000 príslušníkov polície a armády. 
      

Volebné miestnosti budú otvorené od 15.00 do 23.00 h SELČ. Prvé oficiálne výsledky sa očakávajú ihneď po ukončení hlasovania a konečné v noci z nedele na pondelok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies