Kolumbijčania budú v referende hlasovať o mierovej dohode s povstaleckým FARC

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 15:29 • 2 min
Kolumbijčania budú v referende hlasovať o mierovej dohode s povstaleckým FARC

BOGOTA - Kolumbijský ústavný súd odsúhlasil v pondelok vypísanie referenda o mierovej dohode medzi tamojšou vládou a ultraľavicovým povstaleckým hnutím Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), ktorú zástupcovia oboch strán podpísali 23. júna v kubánskej Havane. O rozhodnutí sudcov informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Strany občianskej vojny v Kolumbii sa dohodli, že po viac ako 50 rokoch zložia zbrane, mierovú dohodu však majú schváliť samotní občania. Ústavný súd rozhodol, že výsledky referenda budú platné, ak bude hlasovať v prospech mieru najmenej 13 percent oprávnených voličov. Termín plebiscitu zatiaľ nebol stanovený.

 

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v pondelok vyhlásil, že obyvatelia majú teraz "jedinečnú príležitosť zmeniť smerovanie svojej krajiny". V prvom prieskume po oznámení dohody sa vyjadrilo za jej schválenie 74 percent opýtaných.

 

Mierové rokovania v Havane prebiehali od novembra 2012 a ich výsledkom je komplexná dohoda, zahŕňajúca časový plán na zloženie zbraní a záruky bezpečnosti pre povstalcov po ich odzbrojení. Všetky zbrane FARC má dostať do rúk OSN. Kolumbijský konflikt, najdlhšie trvajúci v Latinskej Amerike, si od roku 1964 vyžiadal už približne 220.000 ľudských životov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona