Kolumbia: Vláda a povstalci sa dohodli na odmínovaní poľnohospodárskych oblastí

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 11:28 • 2 min
Kolumbia: Vláda a povstalci sa dohodli na odmínovaní poľnohospodárskych oblastí

HAVANA - Kolumbijská vláda a povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) v noci nadnes na Kube oznámili, že dosiahli historickú dohodu o odmínovaní. Jej realizáciu bude koordinovať nórska organizácia Norwegian People's Aid.

slovakia

left justify in out

Podľa médií ide o doteraz najvýznamnejší výsledok rokovaní o ukončení vyše 50 rokov trvajúceho konfliktu v Kolumbii.

 

Odmínovanie sa uskutoční v poľnohospodárskych oblastiach zasiahnutých konfliktom. Dohliadať naň budú obe strany konfliktu, ako aj zástupcovia miestnej komunity.

 

Kubánsky diplomat Rodolfo Benitez, ktorého krajina je spolu s Nórskom garantom mierového procesu v Kolumbii, uviedol, že cieľom projektu odmínovania je zaručiť bezpečnosť ľudí. Ide o obyvateľstvo, ktoré žije v ohrozených zónach a je ohrozené mínami, doma vyrobenými náložami, muníciou, ktorá neexplodovala, či pozostatkami bojovej munície.

 

Predstaviteľ kolumbijskej vlády na rokovaniach, Humberto de la Calle, označil dohodu o odmínovaní za "prvý, ale veľký krok k mieru". Vyjednávač za FARC Iván Márquez ju zasa privítal ako humanitárnu.

Kolumbijská vláda a FARC zverejnili dosiahnutie dohody o odmínovaní na záver 33. kola mierových rokovaní, ktoré sa začali v novembri 2012 v Havane a ktorých cieľom je ukončiť 50 rokov trvajúci konflikt. Ten si v Kolumbii podľa oficiálnej štatistiky vyžiadal 220.000 obetí na životoch a 5,5 milióna presídlencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona