Kolumbia spojila vírus zika so vzácnym autoimunitným ochorením

NETKY.SK • 6 Február 2016, 18:38 • 2 min
Kolumbia spojila vírus zika so vzácnym autoimunitným ochorením

BOGOTA - Kolumbijský minister zdravotníctva Alejandro Gaviria informoval o existencii "príčinnej súvislosti" medzi vírusom zika, zriedkavým autoimunitným ochorením postihujúcim nervový systém a troma úmrtiami.

slovakia

left justify in out

Povedal, že zomreli traja ľudia nakazení vírusom zika, u ktorých sa rozvinul Guillainov-Barrého syndróm, uviedla dnes BBC.

 

Šéfka kolumbijského Národného inštitútu zdravia, Martha Lucia Ospinová, povedala, že pre možné spojenie s vírusom zika vyšetrujú ešte šesť ďalších úmrtí.

 

"Objavia sa ďalšie prípady. Svet si uvedomí, že zika môže byť smrteľná. Úmrtnosť nie je veľmi vysoká, ale zika môže byť smrteľná," citovala ju BBC.

 

Brazílski vedci predtým prvýkrát zistili prítomnosť aktívnych vzoriek vírusu zika v moči a slinách. Stále však nie je jasné, či sa vírus dokáže prenášať telesnými tekutinami.

 

Guillainov-Barrého syndróm je vzácna porucha, pri ktorej imunitný systém tela oslabený akútnym infekčným procesom napáda časti nervového systému. Choroba zvyčajne nie je smrteľná, často sa však prejaví vzostupnou paralýzou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies