Kolumbia cez Uruguaj do štvrťfinále proti Brazílii

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 08:50 • 2 min
Kolumbia cez Uruguaj do štvrťfinále proti Brazílii

RIO DE JANEIRO - Futbalisti Kolumbie si vybojovali postup do štvrťfinále na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii a pri svojich doterajších piatich účastiach na záverečných turnajoch MS dosiahli najväčší úspech v histórii.

slovakia

left justify in out

V sobotňajšom osemfinále hráči Kolumbie zvíťazili v Riu de Janeiro nad Uruguajom 2:0 (1:0) a stále ešte nezaváhali na brazílskom šampionáte. Obidva góly "Los Cafeteros" dal na slávnom štadióne Maracana ofenzívny stredopoliar James Rodríguez, ktorý sa s piatimi presnými zásahmi dostal na čelo tabuľky strelcov na MS 2014. Dvojnásobní majstri sveta z Uruguaja, ktorí obsadili na predchádzajúcich MS 2010 v JAR 4. miesto a v sobotu nastúpili bez dištancovaného Luisa Suáreza, sa rozlúčili s tohtoročným účinkovaním na šampionáte. 

 

Hráči Kolumbie si vo štvrťfinále v piatok 4. júla o 22.00 h SELČ na štadióne vo Fortaleze zmerajú sily s domácou Brazíliou, ktorá v prvom sobotňajšom osemfinále MS uspela proti Čile až lepším zvládnutím jedenástkového rozstrelu (3:2). V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa tento duel skončil nerozhodne 1:1. 

Výsledok - osemfinále - sobota: 
Kolumbia - Uruguaj 2:0 (1:0) - Kolumbia postúpila do štvrťfinále MS 
Góly: 28. a 50. James Rodríguez, ŽK: 78. Armero - 55. José María Giménez, 77. Lugano (na lavičke), rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 73 804 divákov 


Zostavy: 
Kolumbia: Ospina - Zúňiga, Zapata, Yepes, P. Armero - Cuadrado (81. Guarín), Aguilar, Carlos Sánchez, James Rodríguez (85. A. Ramos) - Jackson Martínez, T. Gutiérrez (68. Mejía) 
Uruguaj: Muslera - Cáceres, Godín, José María Giménez - Maxi Pereira, Arévalo, Álvaro González (67. Abel Hernández), Cristian Rodríguez, Álvaro Pereira (53. G. Ramírez) - Cavani, Forlán (53. Stuani) 
 

Úvod stretnutia bol nervózny, diváci na Maracane videli viacero faulov. "Futbalovo" sa skôr prebrali hráči Kolumbie, ale na Zuňigov pokus bol Muslera v bránke Uruguaja pripravený. "Pestovatelia kávy" sa za aktivitu dočkali zaslúžene vedúceho gólu: v 28. min si ofenzívny stredopoliar James Rodríguez na prsiach stlmil loptu a z voleja nádhernou strelou ľavačkou z 20 metrov prekonal uruguajského brankára, keď sa jeho pokus odrazil od brvna do siete. "Belasí" sa snažili hneď vzápätí odpovedať, ale Cavaniho prihrávku na Cristiana Rodrígueza "upratal" v poslednej chvíli do bezpečia Carlos Sánchez. Kanonier Cavani potom mieril nad bránku z priameho kopu a išlo sa do kabín na polčasovú prestávku.

 

Krátko po zmene strán prišiel druhý gólový zápis Kolumbie i Jamesa Rodrígueza. V 50. min center Armera na vzdialenejšiu žrď priťukol Cuadrado hrdinovi stretnutia a James Rodríguez zblízka dokopol loptu do siete - 2:0. Skúsený kormidelník "Urus" Óscar Tabárez sa snažil zmeniť nepriaznivý stav dvojnásobným striedaním a hoci to prinieslo ofenzívnejšie poňatie v hre jeho zverencov, efekt v podobe gólov z toho nebol. Brankár Kolumbie Ospina postupne zlikvidoval pokusy Álvara Gonzáleza, bombu Cristiána Rodrígueza i veľkú šancu Maxiho Pereiru, ktorý prenikol až pred bránku. Dva razy sa nepresadil ani Cavani. 

 

Po záverečnom hvizde holandského hlavného arbitra Björna Kuipersa vypukla obrovská kolumbijská štvrťfinálová radosť. 


Hlasy: 
José Pékerman (tréner Kolumbie, zdroj: fifa.com): "Gratulujem celému kolumbijskému národu k postupu futbalovej reprezentácie do štvrťfinále majstrovstiev sveta. Ľudia v tejto krajine si to určite zaslúžia. Na stretnutie s Uruguajom, ktorý má výborné mužstvo, sme urobili nejaké zmeny v taktike. Tie nám aj vyšli. V prvej polhodine sme hrali veľmi dobre v defenzíve a podarilo sa nám streliť dôležitý prvý gól. Je skvelé mať v mužstve takého hráča, ako je James Rodríguez." 

Óscar Tabárez (tréner Uruguaja, zdroj: AP, Kicker): "Kolumbia má výborných a individuálne zdatných hráčov, ktorí toho dosť dokážu na trávniku. My sme im dovolili veľa strieľať. O všetkom rozhodol James Rodríguez, ktorý dal oba góly. Ten prvý patril k ozdobám a najkrajším na tomto šampionáte. Myslím si, že tento hráč je najlepší na majstrovstvách sveta. My sme určite pociťovali neúčasť Luisa Suáreza, ktorý je skvelý futbalista a dôležitý pre uruguajskú reprezentáciu. Vedeli sme však, do čoho ideme, že dostal dištanc a nemohol nastúpiť, snažili sme sa preto pred zápasom myslieť pozitívne." 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies