Kolumbia a Peru môžu mať bezvízový styk s krajinami schengenu

NETKY.SK • 29 Október 2014, 16:16 • 2 min
Kolumbia a Peru môžu mať bezvízový styk s krajinami schengenu

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu odsúhlasila dve správy, ktoré konštatujú splnenie kritérií pre udelenie výnimiek z vízového styku s krajinami Schengenského priestoru pre Kolumbiu a Peru. Tamojší občania by tak v budúcnosti nemuseli potrebovať víza pre krátkodobé pobyty v EÚ.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia dosluhujúcej komisárky EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilie Malmströmovej obe latinskoamerické republiky "v posledných rokoch dosiahli významné zlepšenia v mnohých oblastiach" a vízová povinnosť v ich prípade "viac nemá opodstatnenie". Brusel pri zvažovaní, či podporiť začatie príslušných rokovaní, hodnotil okrem iného bezpečnostné riziká, riziká nezákonnej imigrácie, ekonomickú výhodnosť pre dvadsaťosmičku, ale aj otázky dodržiavania ľudských práv. V oblasti organizovaného zločinu pritom priznáva pretrvávajúcu hrozbu pre úniu v podobe obchodovania s drogami.

 

Správy EK teraz prerokujú príslušné výbory a skupiny Európskeho parlamentu ako aj Rada EÚ, ktorá by mala následne vydať oprávnenie na začatie vyjednávania. Podľa Bruselu by sa mohli vyjednávači stretnúť už v prvej štvrtine roka 2015, zatiaľ čo uzavretie dohôd s Kolumbiou a Peru očakáva najskôr v druhom polroku. Ako ďalšie krajiny, ktoré by mohli dostať výnimku z vízového styku s EÚ, komisia menuje Dominiku, Grenadu, Kiribati, Marshallove ostrovy, Mikronéziu, Nauru, Palau, Samou, Spojené arabské emiráty, Svätú Luciu, Svätého Vincenta a Grenadíny, Šalamúnove ostrovy, Tongu, Tuvalu, Vanuatu a Východný Timor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies